A hétvégén minden számítás szerint elérjük az ötmillió beoltottat, ami azt jelenti, hogy a járvány harmadik hullámát legyőztük, Magyarország ma a járvány szempontjából védettebb és biztonságosabb, mint bármelyik Európai Uniós ország – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő elmondta, hogy a kijárási tilalom megszűnik, csakúgy mint az üzletek és éttermek nyitvatartási korlátozása és eltörlik a kötelező maszkviselést a köztereken. A korlátozások megszűnésének pontos idejéről még nincs döntés.

Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy szabad a sport a közterületeken, a magán- és családi rendezvény 50 fő részével, a lakodalmak pedig 200 fő részvételéig korlátozás nélkül megtarthatóak. Szállodákban és éttermekben a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy az ilyen jellegű rendezvényeket külön teremben lehessen megtartani.

A jövőben szabad a kültéri események szervezése, de itt életben marad egy 500 fős korlát és zárt térben továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rendezvényeken – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a zenés, táncos rendezvényeken továbbra is kötelező a védettségi igazolvány felmutatása.

Enyhítések – 5 millió beoltott állampolgár után

 

  • a kijárási tilalom véget ér
  • az üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja megszűnik
  • nem lesz kötelező  a maszk viselése a közterületen
  • szabad a sport a közterületeken (egyéni, csapat)
  • 50 fős családi rendezvény megtartható, lakodalom 200 fővel tartható
  • szállodában, étteremben családi rendezvények elkülönítve tarthatók
  • zárt téri rendezvény védettségi kártyásoknak
  • szabad téri rendezvény 500 főig korlátozás nélkül tartható (tüntetés is lehet), zenés-, táncos rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható
  • 16, 18 évesek felnőttek nélkül is mehetnek moziba, színházba – beoltva.

 

A kormány döntött arról is, hogy meghosszítják a hitelmoratóriumot. A moratóriumnak két nagy kedvezményezettje van: a vállalkozások és a családok. A középosztálynak, a kis fizetésű embereknek szükségük volt erre – emelte ki.

Azért hosszabbították meg most a moratóriumot, hogy eldönthessék, nyugodtan, hogy mi lesz szeptember elsejétől, hogy kerül majd kivezetésre a moratórium.

Forrás: MTI