Minden évben október utolsó hétvégéjén kezdődik a téli időszámítás. Ilyenkor hajnali három óráról kettőre kell visszaállítani a mutatókat, így ezen a napon ennyivel többet aludhatunk. Többen nem érzékelnek negatív hatásokat a módosítás miatt. – Számunkra nem olyan megterhelő, ugyanakkor kelünk és fekszünk, és örülünk, hogy előbb van világos – mondta Meggyes Renáta.

A nappalok rövidülnek, hamarabb és hosszabb ideig lesz sötét. Vannak, akik érzékenyebben reagálnak erre a változásra. A 14 hónapos Lotti édesanyja, Hacsavecz Emőke elmondta, hogy nehezen éli meg az óraátállítást. Ugyan a kicsinek most lesz az első ilyen alkalom, reméli, hogy nem fogja megzavarni. Móra István arról számolt be, hogy megzavarja a napirendjét az állítás. – Jobb lenne, ha vagy a nyári, vagy a téli időszámítás maradna egész évben. A vérnyomásomra sincs jó hatással, és aludni is nehezebben tudok tőle – tette hozzá.

Az óraátállításnak különböző élettani hatásai lehetnek. – Valószínűleg fáradékonyabbak leszünk, főleg, ha kevesebbet alszunk. Ami viszont jó ebből a szempontból, hogy egy kicsivel többet fogunk a fénnyel találkozni abban az időszakban, amikor ébren vagyunk. Ez a szervezetünknek nagyon jót tesz. Amikor sötétebb van hajlamosabbak vagyunk ugyanis befelé fordulni, depresszívebbek lenni és szükségünk van a fényre. Várhatóan az óraátállításra a szervezetünk nem jól reagál majd – mondta Dr. Jakab Lajos. A háziorvos arról is beszélt: 2-3 napra szükségünk van, míg a szervezetünk átáll az új időszámításra.

Kezdőkép: Albert Péter