Továbbra is feszült a helyzet az ingatlanpiacon. Az elmúlt időszakban bekövetkezett energiaárak emelkedése, valamint az infláció erre a szektorra is óriási hatást gyakorolt. Már tavaly is érzékelhető volt, hogy a magas árak miatt jelentősen csökkent az ingatlanok iránt érdeklődők száma, miközben a hirdetési kínálat folyamatosan nőtt. A szakértők szerint a piac reagál majd ezekre a változásokra, a kereslet-kínálat átalakulása miatt idén az árak csökkenésére is lehet számítani.

 – Minél több az eladó ingatlan, és minél kevesebb a vevő, annál inkább nő az ingatlanok értékesítési ideje. Most azt tapasztalható, hogy belassult az ingatlanpiac, ezzel egyidejűleg azonban kezdenek csökkenni az értékesítendő lakóépületek árai. Ez egy hosszabb folyamat, de valószínű, hogy az elkövetkezendő fél évben lehet majd látni, hogy alakulni fognak az árak. Egyelőre elmondható az, hogy csökkenő tendenciára lehet számítani ezen a piacon – mondta Tóth Zoltán.

Az ingatlanszakértő hozzátette: ennek a csökkenésnek a mértéke akár az 5-10 százalékot is elérheti, függően attól, hogy kinek mennyire sürgős, hogy értékesítse házát, lakását. Az szakértő a Hatvan Tv csütörtöki Kommentár műsorában bővebben is beszél majd a jelenlegi ingatlanpiac helyzetéről.