Múlt héten kiállítás nyílt Bibó István történész, politológus életművéből a Hatvani Galériában. A program megnyitójára nagyon sokan érkeztek, hogy megtekintsék azokat a képeket és szöveges dokumentumokat, amelyek a 20. századi demokrata politikai gondolkodó életét őrzik. A rendezvényen Horváth Richárd polgármester beszédet tartott, melyben kiemelte: őriznünk kell az ’56-os forradalmárok és mártírok emlékét, mert ez egyfajta tisztelgés a múlt előtt, illetve tanulság a jövőt illetően.

A kiállításon részt vett Bibó István lánya, Tegzes Lászlóné Bibó Borbála is, aki hitelesen és közvetlenül beszélt édesapjáról, az egykori államminiszterről. Mint mondta: az elején nehezen élte meg, hogy a családi életük és édesapjának múltja a nyilvánosság elé kerüljön, ezt a fajta megjelenést sokáig hárította. Azonban azt tapasztalta, hogy a ma élő fiatalság viszonylag keveset tud az ’56-os forradalom jelentőségéről és részleteiről, fontosnak tartotta, hogy e kor hitelesen és hűen őrizze meg az ott történteket. – Ez a kiállítás kronologikusan mutatja be Bibó István életútját, feldolgozva a munkásságát, családi életét, személyiségét. – Néhány plakát összegezve mutatja be édesapám főbb munkáit, a legismertebb talán “A szabadságszerető ember politikai tízparancsolata” idézetek. Véleményem szerint 1956-ról beszélni kell, szükség van a hiteles beszámolókra – közölte Bibó István lánya.

Tegzes Lászlóné Bibó Borbála hozzátette: először Leányfalun mutatták be ezt a kiállítást, de azóta több művelődési intézmény érdeklődik a program iránt, és mindenhol jó hatásfokkal fogadják a munkát.
A rendezvényen Bibó István lányával Kovács Gábor, az MTA Filozófiai Intézetének tudományos főmunkatársa beszélgetett a múltról és a politológus személyes történeteiről.

Fotó: Albert Péter