Jelenleg átlagosan 350 Ft egy kg burgonya a belvárosi zöldségpiacon. A szakemberek szerint a magas áremelkedés egyik kiváltó oka a kedvezőtlen időjárás. Langó Éva, aki a piacon értékesíti saját terményeit azt mondja, hogy gazdaságának az aszály miatt volt sok problémája. – Nagyon rossz volt a termés és ilyen is marad sajnos. Hiába locsolunk, szabadban már nem sok mindent lehet megtermelni legfőképp a napsugárzás miatt. Fóliában szintén nem könnyű, mert ott is hiába locsoljuk, hiába van fólia nem igazán védi meg a növényeket. Nagyon nehéz termelni. Az árakra ez nagy hatással van, amit észrevesznek a vevők, de mi is. – fogalmazta meg.

Pál Tamás elmondta, hogy az előnytelen időjárás okozta veszteségeket csak fokozta a kártevők jelenléte, és az, hogy a kutakban nincs elegendő víz az öntözéshez. Hozzátette, hogy a termelési költségek is megnőttek, emiatt az árak jelentősen megemelkedtek a tavalyihoz képest. – A műtrágya és a növényvédő szer ára duplájára emelkedett, a fólia 30%-kal lett drágább, a munkabér szintén 20%-kal nőtt. Ez határozottan érezhető az eladási árakon – részletezte.

Ezt bizonyítják a KSH adatai is. Januárban 60%-kal emelkedett a burgonya felvásárlási ára a tavalyi év elejéhez képest. Ebben a hónapban még 103 Ft volt 1 kg burgonya, de azóta is folyamatos növekvő tendenciát mutat a termények felvásárlási ára. A drágulás nem csak a burgonyát érinti.

Burda Béla, őstermelő kiemelte, hogy igyekszik úgy alakítani az árait, hogy megfizethető legyen standjánál a zöldség és gyümölcs. Viszont úgy látja, hogy az árak kis mértékű drágulása ellenére is érződik a keresleten a változás, de ezt a lépést szükséges volt megtennie.  – Megpróbáljuk a terményeinket olyan áron eladni, amit az emberek meg tudnak fizetni. Igyekszünk alacsonyabb árakat szabni – tette hozzá.

Mindezek ellenére megterheli a családi kasszát az árak folyamatos növekedése, meggondolják az emberek, hogy mikor, hol és mire költenek.

A drágulások miatt a korábbiakhoz képest is nagyobb segítséget jelenhet a kedvezményes terményvásár Hatvanban. Az akció részleteiről a legutóbbi ülésén határozott a képviselő-testület. A támogatásra ebben az évben is azok az állandó hatvani lakhellyel rendelkezők jogosultak, akik nyugdíjasok, 18 év alatti gyermeket nevelnek, illetve az önkormányzat vagy a járási hivatal által megállapított szociális ellátásban részesülnek. További feltétel, hogy ne legyen tartozásuk az önkormányzat felé.

– Nagyon fontos számunkra, hogy segítsünk a hatvaniaknak, éppen ezért a korábbi években megszabott áron kaphatják meg a terményeket. Az árak változását jól tükrözi, hogy 32 millió forintra terveztük a vásár költségvetését, most pedig a beérkezett ajánlatok alapján több mint 58 millió forintra nőtt ez az összeg. Ezért is fontos, hogy a város jó gazdaságpolitikát folytasson, mert így nemcsak a projektekhez, hanem többek között ehhez az akcióhoz is biztosítani tudja a plusz forrást – fogalmazott Horváth Richárd polgármester.

A hatvaniak változatlan áron, mindösszesen 500 Ft-ért 15 kg burgonyát, 10 kg almát és 3 kg hagymát vehetnek át. A hatvani piacon látott jelenlegi legolcsóbb árakkal a Hatvan TV számításai szerint ez a terménymennyiség 10.250 Ft-ba kerülne. A kedvezményes vásár október 22-én lesz megtartva.