Első alkalommal rendezték meg a „Válaszd az életet!” elnevezésű konferenciát a Grassalkovich Művelődési Házban. A programsorozat 2014-ben indult, és azóta számos szakmai munkacsoport alakult, valamint kortárs oktatást is bonyolítottak már.

– 1983-86 között világelsők voltunk az öngyilkossági halálozások tekintetében, szerencsére a számok az elmúlt években csökkentek, azonban még mindig Európában a második helyen állunk. Így természetes, hogy foglalkoznunk kell az öngyilkossághoz vezető kérdésekkel és összetevőivel – hangsúlyozta Dr. ifj. Wernigg Gábor, Heves megyei tiszti főorvos.

 

A program tudatosítani szeretné az emberekben: mindig van segítség. Székely András, a Lelki Elsősegély Szolgálat elnöke elmondta, hogy a telefonhívások anonim módon történnek, így bárki igénybe veheti a szolgáltatásukat, aki mentális vagy érzelmi problémákkal küzd. Hozzátette: a 116-123-as segélyhívó szolgáltatás Hatvanban is működik.

A nap folyamán több előadást is meghallgathattak az érdeklődők. Többek között szó volt a depresszióról, mint a XXI. század népegészségügyi kihívásáról, és ennek kezeléséről is.