Már messziről látható, hogy a kastély kertjében valami egészen új, egyedi alkotások vannak. Ezek, az újrahasznosított anyagból készült installációk mögött olyan magánszemélyek, egyesületek és csoportok állnak, akik évek, évtizedek óta küzdenek a természetért, rendszeresen járják és szemétszedési akciók keretében tisztítják is a folyók, fák környezetét. Az ilyen szobrokkal pedig épp a természet fontosságára, annak tiszteletére, szeretetére hívják fel a figyelmet. Mindemellett van egyfajta nevelési elv is emögött, hogy a fiatalok számára is egyértelművé tegye ezeket az értékeket.

– A vadászati világkiállítás kapcsán a magyarországi nagyvadak a témája ennek a trash art-nak, így látható itt szarvas, vaddisznó és medve alakok is. Ez egy modern művészeti ág, ahol a környezettudatosság és a hulladékkezelés ál a középpontban, de a szobrok megalkotásánál teljesen maguk dönthettek a művészek, hogy miként jelenítik meg az adott állatokat – részletezte Nagy-Hanula Viktória, a vadászati múzeum igazgatóhelyettese.

A szobrok eltérő technikával és különböző anyagokból készültek: van, ami autóalkatrészekből épült, karosszériaelemeket használtak fel, vágták, hajlították őket. Egy másik, egy életnagyságú gímszarvast ábrázol, ami tűzifának szánt rönkfából készült, egyetlen fából faragták ki, az apró részleteket finom eszközökkel dolgozták el. A kastély hátsó udvarában is több alkotás található, melyek közül monumentalitásában kiemelkedik a kapuban szobrozó szarvas és vaddisznó alakja, akik színes aganccsal és tarajjal visznek játékosságot a komor beállásba. A kiállítás november közepéig ingyenesen látogatható.

 

Fotó: Albert Péter