Az 1992 és 2002 között tizenegy alkalommal megrendezett Hatvan EXPO még ma is nosztalgikus emlékeket ébreszt sokakban. A kiállítás, vásár és fesztivál – amely a kezdetekor úttörő rendezvénynek számított a megyében – hosszú időre beszédtémát adott szinte mindenki számára. A szakemberek szerint a Hatvan EXPO legfőbb érdeme, hogy az évtizedeken át megszokott pangást követően a várost ismét „felhelyezte” a megye térképére. Szinyei András annak idején külföldi tapasztalatai alapján szorgalmazta az EXPO megrendezését. Szerencséje is volt – ismeri el –, mert a politikailag megosztott korabeli képviselő-testület a rendezvényt egységesen támogatta. Csakúgy, mint bő két évtizeddel később, amikor Horváth Richárd polgármester felvetette, hogy az új idők kihívásainak megfelelve, ismét meg kellene rendezni a Hatvan Expót. Az „új idők kihívásai” azt jelentik, hogy míg az 1990-es években a munkanélküliség jelentette a legnagyobb problémát a térségben, addig napjainkban már a munkaerőhiányt kell kezelni. A június 15-étől 18-ig tartó rendezvény kapocs szeretne lenni a cégek és a munkavállalók között. E köré szervezik a fő programokat, de a szórakozni vágyók is megtalálják számításaikat.

Pénteken és szombaton állásbörze várja az érdeklődőket a Nagy Endre Rendezvényteremben: az érdeklődők képet kaphatnak a kiállító cégek profiljáról, kérdezhetnek a cégek képviselőitől, megtudhatják az alkalmazás feltételeit, valamint információkat gyűjthetnek a keresett tudásról is.

Több helyszínen zajlanak majd a kulturális programok, többek között H. Szabó Sándor képeiből is nyílik egy kiállítás, de például az EXPO történetét is bemutatják. Lesz veteránautó-felvonulás és bemutató, gyermekprogramok, valamint koncertek is. Csütörtök este az Edda, pénteken a Republic, szombaton pedig az LGT lép fel a belvárosban.

Kezdőkép: H. Szabó Sándor felvétele