Az 1987. évi vasutasnap alkalmából a MÁV Gépészeti és Járműfenntartási Főosztálya 7 db V63-as sorozatú mozdony névadását döntötte el. Ezek közül a V63-036-os pályaszámú a HATVAN nevet kapta, és a város címerpajzsát helyezték el rajta. A mozdony névadása ünnepélyes keretek között történt meg Hatvanban, Hernádi István MÁV Miskolci Igazgató és Angeli József Városi Tanács Elnöke jelenlétében.

A mozdonyról ismeretlen körülmények között az egyik oldali címerpajzs 2007 körül eltűnt. A megmaradt másikat a vasútszerető kollégák elküldték az akkori hatvani Gépészeti Főnöknek, Bartha Lászlónak, aki jelenleg a Németi Gábor Honismereti Kör elnöke. A többi mozdony a városaik nevével és címerpajzsával tovább közlekedett. Ebben az ügyben Bartha László ez év elején megkereste a MÁV Start Zrt. illetékes mozdonytípus felelős mérnökét, Vitális Csabát, aki a kollégái segítségével a meglévő pajzsról másolatot vett.

Ezek után elkészítették a hiányzó pajzsot, és ismét visszakerültek a mozdony oldalára. Az idei vasutasnaptól újra láthatóak a mozdony oldalán, amelyet forgalom közben az ország területén bárhol megláthatnak a szerencsések.