Ez az év is a Hatvani Szimfonikus Zenekar koncertjével indult, amire teljesen megtelt a Nagy Endre Rendezvényterem. Már hetekkel a program előtt elfogyott rá az összes jegy. Kiss Zoltán karmester megjegyezte: megtisztelő számukra ez a hatalmas érdeklődés. Korábban a Dalit is kinőtték, már ez a terem is kicsinek bizonyul. Reméli, majd az ezerfős sportcsarnokban is tudnak telt házas hangversenyt adni. Akár többet is.

Horváth Richárd polgármester a koncert előtt arról beszélt: életünk során mindannyian írunk egy nagy közös könyvet, amit úgy hívnak, hogy élet. Ebben mindenkinek jut egy fejezet, amit mi alkotunk meg és csak rajtunk áll, hogy mi kerül bele. Éppen ezért nekünk kell eldöntenünk, hogy mi irányítjuk-e a folyamatokat, vagy hagyjuk, hogy mások írják meg helyettünk a történéseket.  Mindemellett minden hatvaninak nagyon boldog és sikerekben gazdag új évet kívánt.

Az ezt követő csaknem kétórás műsorban pedig az ígéreteknek megfelelően tényleg egy komplex műsort kapott a közönség. Bedrich Smetana a cseh nemzeti zene megalapozójának Moldváját is játszották. Ebben két különböző patak játékos mozgását idézik fel a hangszerek: a fuvola és a hegedű hangját idillikus zenei festménnyé egészítik ki a klanirétok, brácsák, majd a vonóskar is becsatlakozik. Így jön létre a két patakból a Moldva folyó.

Most is érkeztek vendégelőadók a koncertre, így például Ambruzs Berill rögtön egy operával indította itt az új évet: Verdi Álarcosbáljából adta elő Oscar áriáját. Hallható volt még az Annapolka, ahol Juhász Diána színészi játékával mutatta meg a pezsgőtől megrészegült Annát. Kurkó József is állandó fellépőnek számít, többször visszatért a színpadra, ahol többek között Bader Rolanddal, a fiatal tehetséggel közösen adták elő a Most élsz című dalt, Máté Pétertől. A filmslágerek most is központi szerepben voltak: a Bosszúállók zenéje is felcsendült, de a Hair egyik számát is hallhatta a közönség. Berki Mária pedig a rocknagymamát, Tina Turnert idézte fel, amikor az 1995-ös Golden Eye című James Bond film betétdalát énekelte el. Az 5. Számú Általános Iskola kórusa is a színpadra állt: őket Kis Ágnes irányította és A muzsika hangja musicalt idézték meg. Operett egyveleg sem maradhatott el: Jaj cica.., Te rongyos élet, Cintányéros cudar világ, Délibábos Hortobágyon – mind olyan előadások, amiket a közönség tapsolva hallgatott végig.

A polka írógép formában is visszatért: Kiss Zoltán ugyanis minden évben valami új eszközt von be hangszerként az előadásba. Most azt mutatta meg, hogyan lehet írógéppel zenélni. A hangverseny most is a Radetzky indulóval, valamint a hagyományos közönségtornáztatással és vastapssal ért véget.

A koncert bevételét ezúttal is jótékonysági célra használják fel: egy defibrillátort vásárolnak belőle, amit a rendezvényteremben helyeznek el, hogy szükség esetén azonnal kéznél legyen a segítség.

Fotó: Albert Péter