Az év első napjaiban többen érzik azt, hogy az új évvel egy új korszak is indulhat az életükben, így sokan motiváltak abban, hogy fogadalmakat tegyenek maguknak bizonyos változásokról.

Újévi fogadalmat tenni annak ellenére is népszerű szokás, hogy a statisztikák szerint 100 emberből mindössze 8 tartja be mindazt, amit szilveszter éjszakáján megfogadott. – A tapasztalatok szerint az emberek többsége nem tudja betartani az újévi fogadalmát hosszútávon. Sok múlik azonban azon, hogy konkrétan mit és hogyan ígérünk meg magunknak. Ahhoz, hogy a fogadalmak tartósan kivitelezhetőek legyenek, nagyon fontos reális és önazonos célokat kitűzni magunk elé, és a konkrét időpontot is érdemes meghatározni – részletezte Tompa Gyöngyvér pszichológus.

A statisztikák szerint az emberek többsége azt fogadja meg, hogy egészséges életmódra vált, illetve rendszeresen sportol.

Olasz Zoltán, a B40 Fitness Club ügyvezetője elmondta: januárban érezhetően többen váltanak bérleteket a terembe, ilyenkor valóban sokan szánják el magukat az életmódváltásra. A tapasztalatok szerint a nagy elszántság azonban egy-két hónap alatt alábbhagy, de a fintess centrumban erre is fel vannak készülve. – Érdemes személyi edző és táplálkozási tanácsadó segítéségét kérni, ugyanis ezzel sokkal sikeresebben lehet véghezvinni a célokat. Ha valaki egyedül vág neki az életmódváltásnak, nagyobb eséllyel követhet el olyan hibákat, amik aztán kiábrándultsághoz és sikertelenséghez vezethetnek. A szakemberek bevonása nagyban hozzájárulhat, hogy sikerüljön a várt eredményeket elérni – közölte Olasz Zoltán.

Többen azonban azt fogadták meg, hogy továbbra is folytatják azt az életmódot, ami mellett már évekkel ezelőtt döntöttek. – Én heti 4-5 alkalommal edzek itt a B40-ben, és mára már kihagyhatatlanná vált az életemből a sport – árulta el Kovács Nadin edzés közben. – Az újévi fogadalmam maximum annyi, hogy továbbra is lejárjak edzeni és folytassam ezt az életformát – csatlakozott a véleményhez Gyökér Gabriella.

Gyakori újévi fogadalomnak számít még a dohányzásról való leszokás is. Többen ilyenkor határozzák el azt, hogy leteszik a cigarettát, azonban a szakemberek szerint erre is érdemes tudatosan felkészülni. Puzsár Jánosné, a hatvani kórház Tüdőgondozójának vezető asszisztense elmondta: aki szeretne a káros szenvedélyétől megszabadulni, bátran kérjen segítséget szakemberektől. – Az első és legfontosabb dolog, hogy aki elszánta magát a változtatás mellett, elsősorban fejben döntse el a célt. Fontos, hogy egy olyan időszakban kezdjék el a leszokást, ami nem különösebben stresszes, mert emellett szinte biztos, hogy sikertelen lesz a próbálkozás. A leszokáshoz erős akaraterő kell, a felmerülő mélypontokon pedig lelki tanácsadással vagy gyakorlati tanácsokkal segítséget nyújthatnak a tüdőgondozó szakemberei is – mondta Puzsár Jánosné.

A szakemberek abban egyhangúan megegyeznek, hogy aki változatni akar életének bizonyos területein, ahhoz nem kell az új évet megvárnia, hanem inkább erős döntést kell hoznia és akaraterővel kitartania.

 

Kezdőkép forrása: google.com