A beruházás első szakasza lezárult. A feldolgozáshoz és a termeléshez szükséges csarnok épülete szerkezetkész állapotba került – mondta a C Berry & More Kft. ügyvezetője. Törőcsik Gábor hozzátette, hamarosan beszerelik a homoktövis feldolgozáshoz, valamint a termeléshez szükséges technológiát is. – Termelőkkel dolgozunk együtt. Az elmúlt 5 évben már mi végeztük a növény fagyasztását és bogyózását, és ezt most már a saját telephelyünkön szeretnénk megvalósítani. A beruházás lényege a homoktövis fagyasztása, bogyózása, és feldolgozása. Valamint különböző félkész és késztermékek gyártása – részletezte. Hozzátette, a feldolgozó- és termelőhelyiségekben egyedileg megtervezett csúcstechnológiával dolgoznak majd. – Lesz egy olyan speciális alagút, ami 20-30 perc alatt fogja lefagyasztani és lebogyózni azt az ágas homoktövist, ami bekerül ide a termelőktől. Ez annyira egyedi, hogy még ilyen a németeknek sincsen – mondta.

A cég ügyvezetője azt is elmondta, hogy a homoktövis összes része hasznosításra kerül, így a feldolgozás során keletkező növényi hulladék elégetésével és napelemekkel biztosítják majd a szükséges energia nagy részét.

A cégalapítók bokrétaavató ünnepségre várták a meghívott vendégeket, ahol a gyártóhelyiségek bejárására is volt lehetőség.  

A tervek szerint szeptemberben megkezdődik a feldolgozás, az első homoktövisből gyártott termékek pedig december gördülhetnek le a futószalagról. A teljes beruházás 1,2 milliárd forintból valósul meg.     

Fotó: Albert Péter