Nemrégiben ért véget a Kultúrzsongás integrált utakon című projekt keretében megrendezett programsorozat a Hatvany Lajos Múzeumban, az intézmény máris két új pályázatot nyert meg.

Arról már többször beszámoltunk, hogy idén a hatvani intézmény és a királyhelmeci közművelődési intézet több közös rendezvényt tartott meg egy pályázati együttműködés alapján, melyre 50 ezer eurót nyertek.

A múzeum most azonban egy újabb Interreg pályázatban szerepelt jól, ezúttal Jánok község önkormányzatával fognak együtt dolgozni. Korábban Jánok község önkormányzata és a hatvani Integrált Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény közös pályázatot nyújtott be a Via Carpatia szlovákia magyarorszag kisprojekt alapjához.

A vezető kedvezményezett Jánok község önkormányzata, a hatvani intézmény partnerként vesz részt a projektben. A pályázat témája a 2020-as trianon emlékévhez is kapcsolódó Sziklay család életművének feldolgozása. – A cél egy tudományos kutatóközpont létrehozása Jánokon a Hatvany Lajos Múzeum szakembereinek bevonásával. A projekt célkitűzése a kétoldalú kapcsolatok erősítése, a falu identitásának megerősítése. A közösen elnyert összeg 56000 euró, a pályázat 85%-os finanszírozási intenzitású – mondta Márkus Mariann, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója.

A múzeum egy másik pályázatban is jól szerepelt, azt a hatvani önkormányzat adta be a Kubinyi Ágoston Program keretein belül. Ez alapján a hatvani intézmény kétmillió forintot nyert raktárfelújításra.