Megszavazták a képviselők azt az átfogó intézkedéscsomagot, amelyre az energiaárak drasztikus emelkedése és a város költségvetési stabilitásának megőrzése miatt volt szükség. Az önkormányzat elsőként saját működését vizsgálta felül, így az októberi testületi ülésen döntöttek arról, hogy a hivatalban 18 fokban maximalizálják a hőmérsékletet, novembertől pedig bevezetik a négynapos munkahetet hosszabb nyitvatartással. Horváth Richárd kiemelte, az önkormányzatnak kötelezően legalább 25 százalékos energiamegtakarítást kell elérnie. – Meghatározták azt az eljárásrendet, amelyet ebben a rendkívüli helyzetben követnünk kell. Ennek egyik pontjaként előírták, hogy 25 százalékkal kötelezően csökkenteni kell az önkormányzat energiafelhasználását – mondta. Ennek tükrében vizsgálták meg az intézményeket, és hoztak döntést. Így az energetikailag leginkább elavult épületeket bezárják a téli időszakra, így a Grassalkovich Művelődési Házat, a Hatvani Galériát, a Hatvany Irén utcában lévő civil házat, valamint a Hatvany Lajos Múzeumot. A kulturális intézmények szolgáltatásai azonban nem állnak meg, a könyvtár, a Dali és a Nagy Endre Rendezvényteremben lesznek elérhetőek. Az intézkedések az óvodák, a bölcsőde illetve a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgálat működését nem érintik.

Arról is döntöttek, hogy a jégpálya ebben a szezonban nem nyit ki. A polgármester ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a megnövekedett energiaárak miatt a jégpálya villamosenergia-felhasználásának költsége akár 80 millió forint is lehet.

A testületi ülésen felmerült a közvilágítás csökkentésének kérdése is, mellyel kapcsolatban Horváth Richárd azt hangsúlyozta, hogy nem fogják besorolni azt az energiamegtakarítási intézkedések közé. – Látjuk több településen is, hogy bizonyos időszakban csökkentik vagy szüneteltetika közvilágítást. Azonban a testületi ülésen is elmondtam, hogy az az utolsó, amihez hozzá fogunk nyúlni – emelte ki. Viszont a város díszkivilágítását az ide évben a tervek szerint csak az óhatvani városrész főterén és az újhatvani városrész központjában szerelik majd fel.

Döntöttek arról is, hogy az önkormányzat egy új támogatási formával segíti a hatvaniakat a mindennapokban. Ez havonta rendszeres jelleggel, az áram- vagy gázszolgáltatás költségeinek enyhítésére, vagy vegyes fűtési rendszer esetén fűtőanyag vásárlásának támogatására igényelhető, és évi szinten mintegy 24 ezer forintot jelent. – A megnövekedett rezsiköltségek miatt új támogatási formát vezetünk be. Azokat segítjük ezzel, akik valóban rászorulnak és nehéz élethelyzetbe kerültek – mondta a polgármester.

A testületi ülésen nyolc fiatalnak szavaztak meg helyi életkezdési támogatást, valamint határoztak arról, hogy a Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjtemény területi múzeummá válik. Emellett szó volt arról is, hogy a kerékpáros kalandpark elbontását tervezik, és a helyén egy későbbi pályázat segítségével gyerekek és felnőttek számára is elérhető közösségi teret alakítanának ki.