Az örömtáncot elsősorban idősebb emberek számára fejlesztették ki. Az órák célja leginkább a közösség összekovácsolása. A részvételhez nem szükséges előzetes tánctudás és egyedül is el lehet látogatni a foglalkozásokra. Különféle táncformákat lehet kipróbálni, párban, négyen, hatan vagy egy nagy körben mindenki együtt, illetve ülőtáncok is gazdagítják a repertoárt. A koreográfiák rövidek 3-4 lépéskombinációból állnak. A szenior örömtánc mozgás és agytorna is egyben hiszen végig koncentrálni kell.

A foglalkozásokon nincs teljesítménykényszer, az a feladat, hogy mindenki saját képességeihez mérten próbálja kihozni magából a legtöbbet, és persze jól szórakozzon. A rendszeres táncolás javítja a koordinációs készséget, a koncentrációt és a ritmusérzéket.

Ezen kívül tánc közben egy gondolattal már előbbre jár az ember agya, hiszen amikor éppen végrehajt egy mozdulatsort, már tudnia kell, mi lesz a következő lépés. Az örömtánc egy egyszerű mozgás folyamat, ami nem terheli meg az idősödő szervezetet.

A foglalkozások ingyenesek. Az órákon való részvételhez kényelmes lábbeli és folyadék szükséges.