Szerdától az ország teljes területére kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat az illetékes hatóságok, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az emberek figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, az erdőtüzek 99 százalékát ugyanis emberi mulasztás okozza.

A Nébih közölte, hogy az elmúlt időszak átlagosnál melegebb időjárása miatt az elmúlt egy hétben a keleti országrészben már életbe lépett a tűzgyújtási tilalom, majd az ország nyugati felében is indokolttá vált elrendelése.

A TILALOM IDEJÉN TILOS TÜZET GYÚJTANI A KÜLTERÜLETI INGATLANOKON FEKVŐ ERDŐKBEN ÉS FÁSÍTÁSOKBAN, VALAMINT AZOK 200 MÉTERES KÖRZETÉBEN, IDEÉRTVE A TÉRKÉPEN JELÖLT TERÜLETEKEN TALÁLHATÓ TŰZRAKÓ HELYEKET, A VASÚT ÉS KÖZÚT MENTI FÁSÍTÁSOKAT, VALAMINT A PARLAG- ÉS GAZÉGETÉST IS.

Az elmúlt két hét tavaszias időjárása, valamint a csapadékmentes, szeles időjárás miatt az ország teljes területén – különösen a parlag és legelő területeken, valamint az azokkal határos erdőterületeken – fokozott tűzveszély alakult ki. Így az elmúlt napokban is szélsőségesen magas volt az erdő- és vegetációtüzek száma a Nébih tájékoztatása szerint: február közepe óta mintegy 2000 erdő – és vegetációtűz keletkezett, amelyek több mint 9000 hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek.

Forrás: index.hu

Kezdőkép: google.com