Egy leharcolt, erősen korrodáló, szürkés gőzmozdony áll a hatvani vasútállomás területén. A vakvágányon posztoló – a masiniszták által Trumannak becézett – gőzmozdonyt még a II. világháború idején gyártották az Egyesült Államokban. Akkoriban Európában a bombázások miatt hiány volt az ilyen mozdonyokból, így nagyon sok hasonló gép érkezett a kontinensre. Magyarország összesen 510-et kapott, mára azonban csak három darab maradt belőle. Egy a Vasúttörténeti Parkban, egy Hegyeshalmon és egy itt Hatvanban. Jellemzően tehervonati mozdony, de szinte minden feladatra alkalmas volt.

Hiába a rossz állapot, a hatvani Truman nem pusztul tovább. A tavalyi Bumbardó mentőakcióhoz hasonlóan idén is önkéntesek veszik kezelésbe a gőzmozdonyt. Mácsai Dániel az elmúlt évben nem vett részt a munkában, de most aktívan becsatlakozott a felújításba. Úgy érzi, az ilyen ritkaságokat nem szabad veszni hagyni.  A csoport szombaton már neki is látott a munkának, Birincsik József elmondta: a Bumbardónál szerzett tapasztalataik alapján végzik a feladatot. Így például most meg sem próbálkoznak kézi csiszolással, azt a gépekre bízzák, ezzel is gyorsítva a folyamatot.  – A Trumannál alapvetően nem csak csiszolásra van szükség, mivel egyes részei már annyira korrodáltak, hogy azokat ki kell vágni és helyükre új lemezeket kell hegeszteni – magyarázta a felújításbéli különbségeket a Magyar Vasúti Járművek Megmentéséért Egyesület tagja.

A jelenlegi munkának is megmaradt az önkéntes jellege, ugyanakkor sok szakember segít nekik a felújítás során, de az önkormányzat is támogatta a folyamatot. A következő pár héten, minden szombaton a Truman megújításán dolgoznak, aki szeretne részt venni benne, nyugodtan csatlakozhat hozzájuk.