Június negyedike a Nemzeti Összetartozás Napja Magyarországon, ilyenkor arra emlékezünk, hogyan veszítette el hazánk, területeinek több mint kétharmadát az első világháborút lezáró békenyilatkozat aláírása után.

Hatvanban is megemlékezést tartottak a Trianon téren. Horváth Richárd polgármester ünnepi beszédében rámutatott, nincs értelme igazságot keresni egy háború végeredményében, mert a békét mindig a győztesek diktálják, ezért ez, mindig csak egyoldalú igazság lehet. Ahogy mondta:

„Rossz politikai döntéseket hoztak az akkori magyar döntéshozók, aminek eredményeképpen olyan háborúba kényszerítették országunkat, melyet aztán megkérdőjelezhetetlenül elveszített – ennek egyenes következménye Trianon!”

Horváth Richárd kiemelte, a trianoni békediktátum tragédiája, lehetőséget is hordoz a magyarok számára, ugyanis rávilágított arra, mennyire fontos egy nép életében a nemzeti összetartozás:

„Az elcsatolt területek magyar kisebbsége ma, 100 év elteltével is magyarnak vallja magát, a magyar nyelvet beszéli és a magyar értékekhez igazítja életét. Nemzetünk egysége nemhogy megbomlott volna, de még meg is erősödött.”

Az összetartásnak napjainkban is kiemelt jelentősége van – hangsúlyozta a polgármester:  

„Ezek az értékek vezérelnek minket, hatvaniakat is, amikor az orosz-ukrán háborúban szenvedő magyar testvéreinknek igyekszünk segíteni. Ez vezérel, mikor a pandémia nehézségeit kezén fogva, nem pedig egymással szemben igyekszünk átvészelni. Ez vezérel, mikor igyekszünk enyhíteni a hatalmas infláció hatásait a hatvani háztartásokra. Ez vezérel, mikor megfogalmazzuk: mi, hatvaniak törődünk egymással!”

A megemlékezés a Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak műsorával folytatódott, majd félárbócra eresztették az országzászlót, így szimbolizálva azt a veszteséget, amit az országrészek elcsatolása után szenvedett el a magyar nép.  

Mindezek után a városvezetés, valamint az intézmények, a pártok és a civil szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit a trianoni emlékműnél.   

Fotó: Albert Péter