A 6. héten egy terület kivételével valamennyi közigazgatási területen több influenzás beteget regisztráltak, mint az előző héten. Az influenza miatt orvoshoz fordulás gyakorisága Nógrád megyében több mint háromszorosára, Somogy megyében több mint kétszeresére és Heves megyében közel másfélszeresére nőtt. Az influenzaszerű megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága kiugróan magas volt Heves megyében, ahol a lakosság 1,2%-a kereste fel orvosát influenzaszerű tünetekkel.  A tapasztalat alapján leggyakrabban az óvodások és az általános iskolás gyermekek megbetegedését diagnosztizálták.

Dr. Edelényi Zsuzsanna, járási tisztifőorvos a Hatvan TV Rendelő című műsorában elmondta: a februári időszak az, ami leginkább kedvez a vírus terjedésének, ekkor szokott a leginkább megugrani az influenzaszerű megbetegedések száma. Azt tanácsolja mindenkinek, hogy fokozottan figyeljen az egészségére, a higiénikus viselkedésre, javasolt a sűrű kézmosás és a nagyobb tömeg elkerülése.

– Fel kell töltenünk a C-vitamin raktárunkat, sok folyadékot kell fogyasztani, szellőztetni. A szervezetünknek magának kell leküzdeni a fertőzést – magyarázta.

Általában egy hét az átfutási idő, de figyelembe kell venni, hogy már a tünetek megjelenése előtt egy nappal fertőzhetünk. A teljes gyógyuláshoz pedig két teljes hétre van szüksége a szervezetnek.