A feladatlapok kitöltése után a diákok kissé megnyugodhattak. Gulyás Laura elárulta: nagyon örül, hogy túl van már három tantárgyon. Számára a matek bizonyult eddig a legkönnyebbnek, de bízik benne, hogy a történelem is jól sikerült.

 

– Úgy gondolom, sokkal nehezebbek voltak az esszé kérdések az elmúlt évekhez képest. A 1848-49-es szabadságharccal kapcsolatos feladat tűnt számomra a legbonyolultabbnak. – vélekedett Kemény Bianka 12. B osztályos tanuló.

Holnap angol nyelvből kell számot adni tudásukról a diákoknak.

Korábban írtuk:

Az érettségi harmadik napján a történelem tudásukat kell bizonyítaniuk a diákoknak. A Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola tanulói már háromnegyed nyolckor a tantermekben várták, hogy megkapják a feladatsorokat. A történelem atlaszok mellett, az energiát adó csokoládék sem hiányoztak az asztalokról.

A rövid válaszokat igénylő első részben, időrendi sorrendben az athéni demokrácia, iszlám vallás szerepel. A magyar történelemből az első feladat az államalapítással kezdődik, ezt követően pedig a Rákóczi-szabadságharc, a dualizmus korának etnikai viszonyai, az ország II. világháborúban betöltött szerepe, a Kádár-korszak és a magyarországi cigányság helyzete kapott helyet.

Egyetemes történelemből a nagy földrajzi felfedezések időszakáról kell kérdéseket megválaszolniuk, de szerepelnek még az ipari forradalmak, az I. világháború szövetségi rendszerére vonatkozó kérdések, valamint a fejlődő országok jelenlegi problémáira vonatkozó kérdések is.

A második részben kifejtendő feladatok vannak, egy egyetemes és két magyar történelemhez kapcsolódó esszét kell írni. Az egyetemesen belül lehetett választani egy felvilágosodásról, illetve a Sztálin-éráról szóló feladatot.

A magyar történelemnél egy hosszút és egy rövidet kell választani. Ezek közt van az Erdélyi Fejedelemségről, Károly Róbertről, az 1848-49-es szabadságharcról vagy épp Mária Terézia koráról szóló feladat.

A 20. századot a magyar történelem szekcióban a Rákosi-korszakhoz és Bethlen István miniszterelnökségéhez kapcsolódó feladat képviseli – olvasható az eduline.hu-n.

– Ezekben a napokban különösen nagy a vizsgadrukk a végzősökben, ezért is igyekszünk a négy év alatt minél több olyan helyzetet teremteni, ahol a tudásukról adhatnak számot. Az intézményben a mai napon 118 tanuló tesz érettségit történelemből, ebből 25-en emelt szinten – mondta Pappné dr. Forgács Edit igazgató.

A Hatvani Járási Hivatal területén középszinten 348, emelt szinten pedig 26 diák tesz történelem érettségi vizsgát – tájékoztatott Imre Zsolt, a Járási Hivatal vezetője.