Egy kapucinuskolostor-falat és kápolnát találtak egy városfejlesztési projekt munkálatai közben. A régészeti leleteket a Zöldülő város projekt kialakítása közben fedezték fel a polgármesteri hivatal udvarán. A történelmi darabok a térburkolat felbontása során kerültek elő. Tóth Zoltán, az egri Dobó István Vármúzeum régésze vezeti az ásatást, aki az egykori kapucinus kolostort és annak maradványait vizsgálja. Kiemelte, hogy a megtalált darabok nagy jelentőséggel bírnak.

– A kapucinus kolostor eddig írott forrásokból volt ismert. Eddig csak nagyjából lehetett tudni, hogy a falsíkok hol helyezkedtek el, hiszen azokat több épületben is felhasználták, így a sóházban majd a városházán is. A templom elhelyezkedését alapvetően ismerjük, viszont régészeti módszerekkel most először tudjuk megfigyelni a kolostor egyes részleteit – mondta el Tóth Zoltán.

A XVIII. századból edénytöredékek és állatcsontok kerültek elő. Miután átvágták a felső rétegsort, alatta az 1500-1600-as évekbeli, a török korból származó leletekre bukkantak, többek között egy I. Ferdinánd hamiséremre, mely az 1526 utáni periódusra keltezhető. Ebből az időszakból az egykori palánkvárhoz kapcsolódóan a faszerkezetes épületek néhány oszlopmaradványa is előkerült.