Július elsejétől a legalább 100 ezer forint áfát tartalmazó számlák adatait valós időben látja az adóhatóság. Ez a rendszer vélhetően tehermentesíti a vállalkozásokat és növeli az államkassza bevételét is, a számlázó programok adóhivatalhoz történő bekötésével ugyanis évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik online láthatóvá és követhetővé az adóhatóság számára. A regisztrációt az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig kell elvégezni. Próbaidő nem lesz, ha elmarad az adatszolgáltatás, azonnal kiszabható a számlánként akár 500 ezer forintos büntetés.

Vasárnapig kell beszereltetniük az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak az automata felügyeleti egységet (afe) a gépeikbe, amelyen keresztül az adóhivatal nyomon követheti az automaták forgalmát, a határidő lejárta után a hivatal megvizsgálja, hogy kapcsolatban van-e az informatikai rendszerével minden korábban regisztrált automata. A 30 ezer forintos egyszeri regisztrációs díj és a havi ötezer forintos havi szolgáltatási díj miatt egy kávé ára például 70-80 forintról akár 120-130-ra is emelkedhet.

Új előírásokat tartalmaz a július elsején hatályba lépő új büntetőeljárási törvény, a cél, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá váljanak az eljárások. Így a tavaly elfogadott perrend bevezeti például azt a lehetőséget, hogy beismerő vallomás esetén a gyanúsított, a védő és a vádhatóság bírói jóváhagyással egyezséget kössön a büntetésről. A kirendelt védők személyét mostantól elsősorban nem a hatóság, hanem az ügyvédi kamara határozza meg. Júliustól a büntetőügyek nagy részében első fokon egy jogi végzettségű bíró fog ítélkezni, az ülnökrendszer ugyanis lényegében megszűnik.

A kormány megtéríti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját a 20 évnél fiatalabbaknak. A tanfolyam és a vizsga díjának visszatérítése 25 ezer forintos értékhatárig jár, és abban az esetben is igényelhető, ha valaki a KRESZ vizsga után nem vesz részt azonnal gyakorlati oktatáson. A B kategóriás jogosítványhoz szükséges e-learning KRESZ tanfolyam díja általában 15-25 ezer forint, a vizsga díja pedig 4600 forint, így a visszatérítés fedezheti ezeket a költségeket.

Forrás: napi.hu

Kezdőkép: google.com