Január elsejétől igényelhető a chipes személyazonosító igazolvány. Az új okmányról leolvashatók a személyi adatok, de emellett egy chipet is építettek bele, amely az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adatokat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jeleket is tartalmazza.

Mind ennek igénylése ugyanúgy ingyenes, mint a lakcímkártya, a pedagógusi- és diákigazolvány és a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa. A jogosítvány és az erkölcsi bizonyítvány igényléséért sem kell fizetni – tájékoztatott Imre Zsolt, a Hatvani Járási Hivatal vezetője.

Továbbá: az ügyintézési határidők is lerövidültek, vagyis a beadott kérelmeket hatvan napon belül le kell zárni. Amennyiben a hatósági ügyintézés túllépi ezt az időintervallumot, úgy az ügyfelet kártérítés illeti meg.

A változtatások bevezetése január elsejétől fokozatosan történik, vagyis a jelenleg érvényben lévő okmányok lejáratukig használhatóak. A számítások szerint összesen 10 milliárd forintnyi ügyintézési díjat spórolnak meg a magánszemélyek és a vállalkozások egy év alatt.

 

Kezdőkép: illusztráció, forrása: google.com