Gyerekek melegítettek a Zagyva-gátnál, az általános iskolásoknak idén is megszervezték a kerületi Mezei futóversenyt. A fiúk és lányok külön-külön, három korcsoportban álltak rajtvonalhoz. A fiatalok sokat edzettek erre a sporteseményre. – Nagyon régóta futok, ezen a versenyen például elsős korom óta rendszeresen részt veszek. Úgy készültem, hogy az iskolában nagyon sokat futottam a focipálya körül – mondta Faragó Flóra, a Szent István Sporiskolai Általános Iskola tanulója.

Az FC Hatvan sportolói is jelen voltak a megmérettetésen, közülük többen hetes számú mezt öltöttek, hogy ezzel tisztelegjenek a nemrég betegségben elhunyt társuk előtt. Futó Anna a verseny napján töltötte volna 13. életévét. A kislány gyógyulása érdekében több gyűjtést szervezett az FC Hatvan, koncerten, futónapon, virágvásáron és árverésen fogtak össze nem csak a hatvaniak, hogy enyhítsenek a család anyagi terhein. A lányok úgy érezték, most még jobban kell teljesíteniük.

A kodályos tanulók rendszeresen vesznek részt sporteseményeken jó eredménnyel. Felkészítőjük elmondta, hogy a gyerekek már várták, hogy megérkezzen a jó idő, és így a szabadban tölthessék a testnevelés órákat. – Most 31 diák képviseli iskolánkat a versenyen. Idén nehezebb volt felkészülni, eddig teremben dolgoztunk. Ha lesz továbbjutónk a vármegyei döntőre már egyszerűbb dolgom lesz – foglalta össze Pápa János testnevelőtanár.

Környező települések iskolái is képviselték magukat a versenyen, így például Boldogról, Herédről, Lőrinciből és Rózsaszentmártonból is érkeztek. A Mezei futóversenynek már régi hagyománya van, minden tavasszal megrendezik a körzetben. – Idén létszámrekord született, 242 gyerek gyűlt össze csapatokban és az egyéni versenyekre. Nagyon örülünk, hogy ennyi tanuló van, és így támogatják az intézmények a futást. Egyrészt fontos a sport, és hogy a gyerekeket mozgásra tudjuk ösztönözni – részletezte Uj Patrik, a Heves Megyei Diáksport körzeti elnöke.

A sportélet támogatása kiemelt fontosságú Hatvanban. Az elmúlt években több ehhez kapcsolódó beruházás valósult meg, így például a Zagyva-ligeti futópálya, a Grund és a pumpapálya. Tarsoly Imre önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy a hatvani sportegyesületek kiemelkedő munkát végeznek abban, hogy a fiatalokkal megszerettessék és rendszeressé tegyék a testmozgást, valamint az egészséges életmódot. Ehhez pedig a szülők és a pedagógusok is hozzájárulnak. – Ha már óvodás vagy általános iskolás korban hozzászoktatjuk a gyerekeket a rendszeres mozgáshoz, akkor az életük részévé válik. Ebben természetesen a családoknak is nagy szerepük van, hogy elhozzák őket egy-egy versenyre, vagy olyan városi rendezvényre, mint a Futó fesztivál. Öröm látni, hogy most is milyen sokan állnak rajtvonalhoz – tette hozzá.

A gyerekek izgatottan álltak rajtvonalhoz a futamok megkezdése előtt, társaik, tanáraik és hozzátartozóik pedig hangos ovációval bíztatták őket. A legjobban teljesítő fiatalok tovább jutottak a megyei döntőre, amit március 12-én rendeznek majd meg Makláron.

Fotó: Albert Péter