Díszkörtefák tarkítják az óhatvani plébánia mögötti területet, az új téren már javában tartanak a kertészeti munkák. Ott már elültették az árnyékliliomokat, íriszeket és rózsaloncokat is. Gulyás Katalin főkertész elmondta, folyamatosan dolgoznak, hogy minél színesebbé tegyék a teret. – Fokozzuk a sokszínűséget. Nagyon sok évelő, egynyári és kétnyári növényt ültetünk el, most árvácskát, illetve több mint 5000 nárcisz-és tulipánhagymát helyeztünk a földbe – fejtette ki.

Ezután kezdődik a füvesítés mintegy 1700 négyzetméteren, melyből 420 négyzetméter egy biodiverz fűmagvetés lesz. Ennek lényege, hogy a hagyományos fűmag-keverékékkel szemben ez a gyepfelület 20-30 évelő fajt is tartalmaz. Megtalálható lesz benne a közönséges cickafark mellett a nyúlszapuka, a lándzsás útifű, a ligeti zsálya, de a hólyagos habszegfű és a tarka koronafürt is.

A Zöldülő város projekt keretében összesen 143 darab díszfát ültetnek el a területen. Ezek között lesznek többek között hársfák, díszcseresznyék, oszlopos gyertyánok, továbbá kőrisek, juharok valamint cédrusok is.

A fák mellett cserjéket is telepítenek, ezek kis csoportokban vagy önmagukban is díszítenek majd, mint például a hortenzia. Ültetnek továbbá térhatároló-, talajtakaró-és sövénycserjéket is. A tér különlegességeként pedig a középkori kolostorkertet idézve fűszer-és gyógynövények is tarkítják majd a területet. A mostani kertészeti munkáknak köszönhetően jövőre már teljes pompájában díszítik a növények az új teret.