A méhekkel és a méz előállításával ismerkedtek a gyerekek a Hatvani Gesztenyéskert Óvodában az Európai Mézes Reggeli program keretében. Lukács János méhész számos méhészettel kapcsolatos tárgyat mutatott a gyerekeknek, így közelről megnézhették a füstölőt, a kaptárvasat, a kefét és magát a kaptárt is. Emellett megtekinthették és meg is foghatták, hogyan néz ki a lép, amiben a méhek élnek. A méhész egy kisfilmet is mutatott az óvodásoknak, melyből megtudhatták, hogyan készül a méz. A gyerekek pedig fogékonyak voltak a sok információra. – A kaptárba viszik a virágokról a virágport, és ott készül a méz – mondta Szatmári Abigél. – A lábukkal gyűjtik össze a virágport, és úgy szállítják – fűzte hozzá Weyde Áron.

Lukács János azt mondja, nagy segítség ez a program abban, hogy a gyerekek körében népszerűsítsék a mézfogyasztást, melynek nagyon sok jótékony hatás van. – A mézben lévő energia azonnali szellemi frissességet ad, ugyanakkor a megfázásos tüneteket is csillapítja. Teljesen természetes anyag, így mindenkinek nagyon ajánlom – mondta.

A Gesztenyéskert óvodában sokszor beszélgetnek a gyerekekkel a méhekről és mézről is, ám most először tették ezt a Mézes Reggeli program keretében. Bereczkiné Valter Anita intézményvezető véleménye szerint, ez a legjobb kor számukra, hogy elraktározhassák a fontos információkat. – Megragadnak a gyerekeknél az elhangzottak.  Hazaviszik, amit hallottak, elmesélik a családjuknak, így otthon is tudnak beszélgetni a témáról – fejtette ki.

A programot az Európai Mézes Reggeli keretében szervezték meg, melyet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrárminisztérium immár öt éve rendez meg. A Szlovéniából indult program célja, hogy népszerűsítsék a mézfogyasztást, és a méhek fontosságára hívják fel a figyelmet. Az óvodások a program végén pedig végigkóstolhatták a hatvani méhész különféle mézeit.