Úszóverseny, világséta, motoros felvonulás, ingyenes anyajegyszűrés. Ez csak egy pár esemény a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat tavalyi programjaiból, amit figyelemfelhívó és prevenciós jelleggel tartottak. Ebben az évben is több megmozdulással készül a liga itt Hatvanban – mondta Lazányi Jánosné, az alapszervezet elnöke. Hozzátette, hogy következő rendezvényük az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez kapcsolódik. – Két középiskolában fognak majd szaktanárok előadást tartani, illetve filmet vetíteni a diákoknak. Közben gyöngyöket is fűznek, mivel ez a HPV elleni küzdelem jelképe. Ezt jövő héten tartjuk, mert január 22-28. között van a méhnyakrák hete. A általános iskolák hatodikos tanulóinak figyelmét a HPV elleni védőoltás fontosságára pedig védőnők felhívni – részletezte. A Magyar Rákellenes Liga feladatának tartja az egészségnevelést, a figyelemfelhívást a korai felismerésre, illetve az önvizsgálat jelentőségére.

Sajnos egyre több fiatalt diagnosztizálnak mellrákkal vagy méhnyakrákkal. Azt tapasztalom, hogy nem veszik komolyan, és nagyon kevesen járnak rendszeresen szűrővizsgálatokra – foglalta össze.

A hatvani alapszervezet már készül a rákellenes világnapra is. Február 8-án 14 órától a Barkochba című filmet fogják levetíteni a Grassalkovich Művelődési Házban, majd ezt követően kerekasztal beszélgetést tartanak az orvos-beteg kommunikációja témában. Egy vándorkiállítást is megtekinthetnek majd az érdeklődők, mely a „Meggyógyultam” címet viseli. Az esemény ingyenes, bárki csatlakozhat! Mindezeken kívül a nemzeti rákellenes napon sétát tartanak majd, lesz nőnapi ünnepségük és főzőverseny is.

Klubfoglalkozásaikon is részt lehet venni, havi rendszerességgel tartanak például senior örömtáncot, teremtornát és stresszoldó foglalkozásokat, áprilistól pedig úgynevezett szeretetmasszást is indítanak. Nemrég a szervezet 400 ezer forintot nyert egy hatvani üzletlánc közönségszavazásos versenyén, ezt az összeget programjaik megvalósítására fordítják.

Kezdőkép: archív