Horváth Richárd nyitotta meg a 66. Országos Postagalamb Kiállítást a hatvani sportcsarnokban. A polgármester kifejezte örömét, hogy a rendezvényt Hatvan láthatta vendégül és gratulált a 140 éve működő sportszövetségnek. Mindezek után átadták a legmagasabb pontszámokat elérő tenyésztőknek a díjakat.  

A galambok több kategóriában indulhattak, a bírák pedig a repülési teljesítmény és a külalak alapján hozták meg a döntésüket. Az eredmények már a kiállítás előtt egy nappal megszülettek. A rendezvény reggelén pedig egy színes katalógus várta az érdeklődőket, amely tartalmazta az összes induló madár fotóját és a díjazottak listáját is. A szervezők egész éjjel dolgoztak, hogy a dokumentáció hiánytalanul elkészülhessen, azonban a szűkös határidőn kívül, volt más nehezítő körülmény is – erre hívta fel a figyelmet Papdi Imre a Magyar Postagalamb Sportszövetség főtitkára. – Számos kihívással meg kellett küzdenünk annak érdekében, hogy reggelre elkészülhessen a katalógus. Az egyik próbatétel az volt, amikor éjfél előtt kicsivel, három galambról még nem volt fotó. Az első profi fotósunk feladta az utolsó három fénykép elkészítését. Abban a pillanatban úgy tűnt, hogy nem lesz az egész katalógusból semmi. Egy külföldi kapcsolat, egy román úriember segített ki bennünket abban, hogy ezek a képek elkészülhessenek – részletezte. Hozzátette, hogy a katalógus végül elkészült, így digitális és nyomtatott formában is mindenki, valós időben láthatta a díjazottak listáját és a madarakról készített színes fotókat.

A rövid távú, A – sportkategóriában Pintér Zsolt végzett az első helyen. A nagy középtávú, I – sportkategóriában pedig Kiss Károly tenyésztő hozhatta el az első helyért járó kupát. A madarak szépségét 4 kategóriában díjazták. A standard hímek között Ifj. Ferge Miklós galambja hozhatta el a legjobb minősítést.

Bodonyi Ferenc a Magyar Postagalamb Szövetség hatvani elnökségének tagja kiemelte, hogy az eredmények mellett, az emberi találkozások teszik igazán értékessé az eseményt. – Nagyszerű eredmények születtek! Az itteni legjobbak utaznak majd Romániába a Közép-Európa Kiállításra. A mai napon ünnepelünk! A galambásztalálkozó az ismeretségek, a barátságok találkozója. Jómagam is nagyon sok olyan emberrel találkoztam, akit már nagyon régen nem láttam. Nagy öröm volt ez nekem – mondta.    

Akit a galamb egyszer megfertőz, az nem tud többet szabadulni – erre hívta fel a figyelmet Hegyi György a Magyar Postagalamb Sportszövetség elnöke. – Amikor minden baja van az embernek, kimegy a galambok közé és mindent elfelejt. Azonnal kitisztul a feje. Figyeli, hogy melyik madár jött haza, melyik nem. Ilyenkor teljesen kikapcsolódik az ember. Ez, meg tudja hosszabbítani az ember életét! Mert amikor leszáll a galamb, az ember szíve megdobban – mondta az elnök.

Az egésznapos események után a Nagy Endre Rendezvényteremben folytatódott a program, ahol vacsora és műsor várta a vendégeket.  

Fotó: Albert Péter