Egymás mellett sorakoztak a kiállítók a Hatvani 5. Számú Általános Iskola tornatermében. A pályaválasztási kiállításon 15 iskola mutatta be képzési kínálatát, emellett több cég is képviseltette magát. Szalatnai Gábor, a Hatvani Járási Hivatal vezetője elmondta, fontos, hogy már itt találkozzanak a diákok a cégekkel és láthassák, később milyen lehetőségeik lesznek. – Az elsődleges cél, hogy a diákoknak segítsük a pályaválasztásukat, hogy merre tudnak elindulni. Emellett fontos az is, hogy az iskolák és a cégek is bemutathassák magukat – fogalmazott.

A járás több iskolája állított ki, így egyebek mellett Gyöngyösről, Jászberényből, Egerből és természetesen Hatvanból is képviseltették magukat középiskolák. Így a Bajza, a Közgé és a DISZI is bemutatta képzéseit. A Grassalkovich Antal Baptista Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Felnőttek Általános Iskolája szakközépiskolai osztályait mutatta be a diákoknak. – Ezekről a képzéseinkről adtunk bővebb tájékoztatást a pályaválasztás előtt álló tanulóknak. Emellett játékkal is készültünk számukra, a kertész szakmával kapcsolatosan kellett felismerniük különféle növényeket és magvakat – tájékoztatott Maldrik Gábor igazgató.

Mintegy hatszáz diákot vártak a rendezvényre, 14 iskola tanulói nézték meg, hogy milyen lehetőségeik vannak továbbtanulás terén. – Megnéztük a Bajza József Gimnázium kínálatát, személy szerint az érdekel engem legjobban, ott szeretnék továbbtanulni. Emellett a vendéglátós iskolák standjait is megtekintettük – mondta Palik Kamilla. – A mezőgazdasági iskola képzéseiről is tájékozódtunk, egy traktorba is beülhettünk – fűzte hozzá Ambruzs Nadin. Sokan érkeztek a kiállításra már konkrét tervekkel. – Sok tervem van a jövőre nézve, leginkább az ügyvéd pálya érdekel – mondta Tábik Virág. – Engem pedig a cukrászok világa vonz, megnézek természetesen mást is, de majdnem biztos, hogy ebben az irányban fogok továbbtanulni – közölte Szalóki Vivien.

A pályaválasztási kiállításon gyakorlatban is bemutatták egy-egy szakma munkafolyamatát, emellett a fiatalok pályaválasztási tanácsadáson vehettek részt, és tájékozódhattak az ösztöndíjakról és más támogatási lehetőségekről is.