Mint arról már korábban írtunk, Hatvanban orrfacsaró bűz terjeng. Volt már tüntetés is ezzel kapcsolatban, Horváth Richárd polgármester pedig már kormányzati szintre is emelte a város bűzzel kapcsolatos helyzetét. A parlamentben nemrégiben Nagy István agrárminiszter is felszólalt a hatvani bűzzel kapcsolatban. Mindemellett a hatósági iroda a lakosságtól érkezett bejelentéseket folyamatosan továbbítja az ügyben hatáskört gyakorló Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal felé.

– Függetlenül attól, hogy az eljáró hatóság nem a hatvani önkormányzat, nekünk az a célunk, hogy a városban érezhető bűz mielőbb megszűnjön. Ennek érdekében az önkormányzat egy független cégtől bűzmérést rendelt meg, ami beazonosítja, hogy honnan ered a kellemetlen szag – részletezte Horváth Richárd polgármester. A városvezető hozzátette: a berendezések huzamosabb időn keresztül fogják mérni a környezeti levegőt a város tíz olyan pontján, ahonnan a lakosságtól a legtöbb panasz érkezett és kritikus pontoknak számítanak.

A módszer lényege, hogy a környezeti levegőben lévő szagokat aktív szénnel megkötik, majd a mintákat laborba szállítják, ahol a megkötött vegyületeket kromatogramm készülékkel analizálják. A vizsgálat segítségével a mintákból kromatogramm grafikonok készülnek, majd ezeket összehasonlítva egyfajta „ujjlenyomatként” azonosíthatóak a forrás közelében vett mintával. A felvett és kielemezett kromatogramm segítségével a levegőben lévő bűz a kibocsátó forráshoz rendelhető.

Fotó: Albert Péter