A nemrég megrendezett Partner Programon díjazták a helyi vállalkozásokat, az újhatvani Kaméleon Papírbolt tulajdonosa Barátiné Papp Krisztina viszont nem tudott jelen lenni az eseményen, ezért a márciusi testületi ülés az elismerés átadásával kezdődött. Ezt követően a képviselők meghallgatták a település tűz-és katasztrófavédelmi helyzetéről, valamint a polgárőrség tavalyi évről szóló beszámolóját, majd a testület döntött a helyi szervezetek támogatásáról. A Civil Alap első félévében több mint 9 millió forintot osztottak ki 118 egyesületnek. Horváth Richárd polgármester azt hangsúlyozta, hogy bár az idei évben feszes és fegyelmezett gazdálkodásra van szükség, de a lakosok és a civil szervezetek támogatásai nem változnak.

Mikor megterveztük a költségvetést, akkor alapvető szempont volt az, hogy a civilek, az egyesületek, és mindazok, akiket mi valamilyen módon támogatunk, azok ne érezzék, hogy nehéz gzdasági helyzetben vagyunk. Ezért változatlan formában segítjük a civileket, hiszen ők azok, akik a város életének alapját adják. Hatvanban közösségeket kell építeni, és őket támogatni kell, hiszen miközben ők teszik a saját dolgaikat, és próbálnak jó dolgokat létrehozni, a város életét is jobbá teszik, és viszik a jóhírünket az országban és a nagyvilágban – hangsúlyozta a pogármester.

Az ülésen arról is szó esett, hogy az önkormányzat kiemelten támogatja a gyermekeket nevelő családokat, a nyugdíjasokat, a nyugdíjszerű ellátásban részesülőket, valamint az első tanévüket kezdő gyermekek szüleit, ezért idén is igényelhetőek lesznek a nekik nyújtott támogatások. – Azokat a támogatási formákat, amelyeket bevezettünk az elmúlt időszakban, megtartjuk, most erről is döntött a testület, hogy ugyanúgy támogatjuk most is az elsősök szüleit, a gyermeket nevelő családokat és a nyugdíjasokat. Én arra biztatok mindenkit, akinek szüksége van támogatásra, az töltse ki a pályázatot, nyújtsa be, és meg fogja kapni ezt a segítséget a várostól – közölte Horváth Richárd.

A képviselők szavaztak arról is, hogy továbbra is támogatja a város a Bajza Alapítványt, és változatlan formában segíti a sportegyesületeket, valamint a diáksportot. Mindezek mellett döntöttek arról is, hogy áprilisban fokozatosan újranyitnak a kulturális intézmények, és Hatvan Város Önkormányzata is a megszokott rendben fogadja majd az ügyfeleket.  – Túl vagyunk a téli időszakon, ez azt jelenti, hogy a kulturális intézmények visszakerülnek az eredeti helyükre, tehát a múzeum visszaköltözik a múzeumba, a művelődési ház pedig visszaköltözik a művelődési házba, és ott folytatják majd a tevékenységüket, zavartalan módon. Ugye erre is figyeltünk, amikor a költségvetést raktuk össze, hogy bár nagyon rendkívüli, nehéz helyzetbe került a város, de azért a kulturális intézmények dolgozóit megtartottuk, vigyáztunk a családokra és az emberekre – tette hozzá a városvezető.

A testület ezeken túl döntött még arról is, hogy a Brunszvik Teréz Óvodába és a Gesztenyéskert Óvodába pályázatot hirdetnek intézményvezetői munkakör ellátására, továbbá a Hatvani Vörösmarty téri Óvodába járó sajátos nevelési igényű gyermek fejlesztésének támogatásáról is határoztak.

Fotó: Albert Péter