Az illegális migráció és a terrorfenyegetettség elleni védekezés éve volt a tavalyi esztendő – jelentette ki Juhász János rendőr alezredes, a testület 2016-os tevékenységéről szóló sajtótájékoztatóján. A hatvani rendőrkapitány kitért arra, hogy mindent megtesznek azért, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzetét fenntartsák és tovább növeljék. Részletesen bemutatta a tavalyi évben történt bűncselekmények mutatóit is. Eszerint, 2015-höz képest nőtt a bűncselekmények száma, mivel két évvel ezelőtt összesen 717 bűncselekményt regisztráltak a rendőrkapitányság illetékességi területén, addig tavaly ez a szám 855 volt. Azonban a nyomozás eredményességi mutatója 50,3 százalékról, 86,6 százalékra emelkedett, a felderítési mutató pedig 27,6 százalékról 59,1 százalékra.

A közterületen elkövetett bűncselekmények csökkentek, az elmúlt hat évben tavaly volt a legalacsonyabb ez a szám. Ugyancsak csökkent a kiemelt bűncselekmények száma: 453-ról 348-ra. Ide olyan esetek tartoznak, mint az emberölés, a kiskorú veszélyeztetése, garázdaság, önbíráskodás, lopás, rablás, zsarolás, rongálás vagy a kábítószerrel való visszaélés. Ez utóbbi esetén viszont a nyomozási mutatók száz százalékosak.

A testi sértések száma nagy arányban növekedett: 28-ról 51-re, azonban a súlyos esetek száma csökkent. A nyomozási eredményességük pedig 84,8 százalékos. Csökkentek a lopások, betörések, autófeltörések, autólopás pedig egyáltalán nem volt 2016-ban. A rendőrség szorosan együttműködik a polgárőrséggel, bűnmegelőzési feladatokat és rendezvénybiztosításokat is végeznek együtt.  A rendőrkapitány a migrációval kapcsolatban elmondta: mindez a várost közvetett módon, a közlekedéssel kapcsolatban érint, így a 21-es főúton, és az M3-as autópályán – csempészjárműveket keresve – folyamatosan tartanak ellenőrzéseket. Juhász János leszögezte: a Hatvani Rendőrkapitányság, az önkormányzatok, a belügyminisztérium, valamint állampolgárok által kitöltött kérdőív alapján magasan a legjobb elégedettségi mutatókkal rendelkezik a megyében.