Pünkösd ünnepe húsvét után a legrégibb ünnepünk. Története visszanyúlik az Ószövetség világába, Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a „hetek ünnepét”.

– Az Ószövetségben kétféle értelmezése volt pünkösd ünnepének. Kezdetben a hetek ünnepe volt, aratási ünnep, amely során az első termést felajánlották Istennek, de később, s Jézus korában már bizonyos, hogy új értelemmel gazdagodott: a törvényadás és a Sínai-hegyen kötött szövetség ünnepe lett. Azáltal, hogy a Szentlélek azon a napon áradt ki, amelyen az Istentől kapott törvényt ünnepelték, jelzi, hogy ennek az addigi ünnepnek a tartalmát gazdagítja: a törvény már nem csak kőtáblára van írva, hanem az őt befogadó emberek szívébe is – fogalmazott Tatai István református lelkész.

Pünkösd ünnepi napján három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele, mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője; az Egyház alapítása, és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete. – A 21. századi embernek is számtalan lehetősége van arra, hogy megélje a Szentlélek ajándékait. Először is nagyon fontos a megtérés. Ez egyfajta bűnbánást jelent, megtisztulást. Ez magával vonzza, hogy az egyén új felismerésekre jut a saját életében, új életmódot alakít ki, megtér Jézushoz, egyfajta sajátos szellemi elköteleződést vállal Jézussal – közölte Tatai István.

Hangsúlyozta: a Szentlélek már eljött egyszer a világba, éppen ezért nem kell rá várni, hanem fel kell ismerni az Ő jelenlétét. – Mindenkinek személyesen kell befogadni a Szentlélek ajándékait, hiszen az itt van a világban mindenhol, akárcsak a levegő, mint körülöttünk létező energia. Lélegezzük be ezt az erőt hittel és bizalommal, fogadjuk nyílt szívvel a Szentlélek ajándékait – zárta gondolatait a református lelkész.

Tatai István ünnepi gondolatait a Hatvan TV Egyház című műsorában ma este 19 óra után tekinthetik meg a nézők.