Neves Hatvaniak elnevezéssel indult útjára az Ady Endre Könyvtár legújabb programsorozata. Az esemény célja, hogy olyan hatvani származású embereket hívnak meg, akik szép karriert és sikert értek el életük során. Elsőként prof. dr. Tarnai Tibor, Széchenyi-díjas építészmérnök, alkalmazott matematikus és egyetemi tanár volt az intézmény vendége. Tarnai Tibor Hatvanban született, gyermekkorát is itt töltötte, és a Bajza József Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait. Kutatásait elismerve életútja során számos díjjal tüntették ki. Ezen kívül pedig bejárta a világot, oktatott az Egyesült Államokban, és Kínában is. Elmondta, hogy utazásai során tapasztalta meg a világ diákjainak sokszínűségét.

– Nagyon érdekes volt látni, hogy az amerikai diákok számára mennyire fontos, hogy egy évfolyamon belül milyen helyet töltenek be. Ott ugyanis rangsor alapján kapják az ösztöndíjukat. Kínában megtapasztalhattam, milyen munkabírással rendelkeznek az ott élők. Bár nem nappali tagozatos diákokat tanítottam, mégis láttam, hogy hihetetlen akarat és kitartás van bennük. Ezáltal, hogy köztük éltem egy rövid ideig, sokkal jobban tudom becsülni őket – fogalmazott a professzor.

Fő kutatási területei: a szerkezeti topológia, a diszkrét geometria, az elhelyezési és fedési problémák, a biológiai és kémiai problémák geometriai-mechanikai vizsgálata, a térbeli rácsos szerkezetek, valamint a szerkezeti stabilitáselmélet. Több mint százkilencven tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője.

A neves hatvaniak beszélgetései alapján egy Jeles Könyv is készül, melyben visszaolvashatóak lesznek a meghívottak élettörténetei is. A következő eseményt ősszel rendezi a könyvtár.