Tavaly október 4-én nyílt meg a Hunyadiak dicső kora című kiállítás a Hatvany Lajos Múzeumban. A vándorkiállítás számos eredeti korabeli tárgyi eszközzel, interaktív táblákkal, rajzokkal, Mátyás király életéről szóló írásokkal várta heteken keresztül a látogatókat. Csütörtök délután pedig a tárlat búcsúztatására került sor, ugyanis már csak február 28-ig látogatható a kiállítás a múzeumban. Emiatt egy nagyszabású záró programmal készültek a szervezők, ahol elsőként tárlatvezetéssel, majd előadásokkal és filmvetítésekkel is várták a látogatókat.

Millisits Máté művészettörténész elmondta: az múzeumpedagógiai foglalkozásoknak köszönhetően az elmúlt hónapokban nagyon sok gyermek és diák vett részt a kiállításon, ahol számukra is élethűbbé és közvetlenebbé vált a magyar történelem egyik legdicsőbb kora. – A gyerekeknek kivettük a vitrinből a vas buzogányt, hogy megérezzék milyen nagy súlya is volt a korabeli harci eszközöknek. De az érméket, különböző leleteket is megfoghatták, hogy valós élményük legyen egy olyan korról ahol még nem műanyagból készültek a tárgyak, és teljesen más hangulata, jelentősége volt a korabeli eszközöknek. A diákok lelkesek és mindvégig érdeklődőek voltak, a kiállítás sikeres volt itt Hatvanban – részletezte a muzeológus.

A kiállítás záró ünnepségén Hegedűs Sándor könyvbemutatója után Békés Attila mandolin művész műsorát hallgattatták meg az érdeklődők.

Fotó: Albert Péter