A Hatvani Százszorszép Óvodában – csak úgy, mint az ország legtöbb intézményében – idén több kisgyermek is betölti augusztus 31-ig a hatodik életévét, azaz tankötelessé válik. Azonban, ha a szülő úgy gondolja, hogy a gyermeke még nem elég érett az iskola elkezdéséhez, kérelmezheti az Oktatási Hivatalnál, hogy még egy évig az óvodában maradhasson. Ezt 2020. január 1-je óta csak a szülő vagy a gyám kezdeményezheti, az óvoda nem hozhat döntést a kérdésben, legfeljebb csak ajánlást tehet. Ezt a kérelmet 2022. január 18-ig kell benyújtaniuk azoknak, akik szeretnék még egy évig óvodában tartani a gyermeküket. Az okmányokat Ügyfélkapun vagy postán lehet benyújtani, e-mailben nem. „Az e-mailben beküldött dokumentumok alapján a tankötelezettség megkezdésének halasztására irányuló eljárás nem indul meg”– figyelmezteti a szülőket az Oktatási Hivatal. A kérelem űrlapja és a kitöltési útmutató 2021. december végétől már elérhető az ohtan.oh.gov.hu oldalon.

A kérvénynek egy indoklást is kell tartalmaznia, amelyben a szülő megfogalmazza, miért gondolja, hogy gyermeke nem elég érett az iskola megkezdéséhez. – A szülőknek azt kell figyelembe venni, hogy a gyermek testi, értelmi és érzelmi, valamint szociális fejlettségi állapota eléri-e már azt a szintet, amellyel iskolába mehet. A Százszorszép Óvodában mi már november óta felajánlottuk a szülőknek, hogy egyeztethetnek az óvoda pedagógusainkkal és ha szükséges, segítünk meghozni a helyes döntést – közölte Nagy Zsoltné, az intézmény igazgatója.

Az óvodában való maradást többféle helyzet indokolhatja. Ilyenek lehetnek például a kitartó figyelem hiánya, a gyenge emlékezőképesség vagy monotóniatűrés. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlése szerint tavaly ilyenkor országosan több mint 16 ezer tankötelezettségi halasztási kérelem érkezett be az Oktatási Hivatalhoz. Akkor 96 százalékában helyt adtak a szülők kérelmének, szakértő kirendelésére az esetek mintegy felében volt szükség.

Kezdőkép: archív – Albert Péter – évnyitó 2021.