Mint azt korábban írtuk, a HADFSz (Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezete) és az MCDSz (Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete) nem fogadta el a béremelés mértékéről szóló döntést, így figyelmeztető sztrájkot tartottak szerdán 9 és 11 óra között a Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani telephelyén. A több mint 1000 főt képviselő szakszervezet az elmúlt időszakban hosszas tárgyalásokat folytatott a cégvezetéssel a béremelésről – sikertelenül. A vállalatcsoport nem tett eleget a 15%-os követelésnek, következésképp, a gyártás szüneteltetésével tiltakoztak a döntés ellen. Kétórás időintervallumra befagyasztották a munkát a gyárban. – Az adott műszakban dolgozó fizikai munkások csaknem 90%-a csatlakozott a megmozduláshoz – jelentette ki Janik Tamás, a sztrájk vezetője. Mint mondta; a nagy létszám ellenére, a sztrájkot alkotó tagok fegyelmezetten jártak el délelőtt. – Bebizonyítottuk, hogy kulturáltan is lehet tiltakozni – mondta.

Ficzere Ferenc, a Bosch csoport kommunikációs igazgatójának közleménye szerint: “a Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírások maradéktalan betartása mellett emeli a munkavállalók fizetését. A fizetéseket minden esetben úgy kell meghatároznunk, hogy a munkavállalók korrekt béreket kapjanak és emellett az éles piaci versenyben a versenyképességünk megmaradjon, ezáltal a munkahelyek biztonsága se kerüljön veszélybe. Decemberben kezdtük a bértárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel a 2018-as béremelésre vonatkozóan. Az összes szempont és javaslat mérlegelését követően a Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók 2018. évi bére az előrejelzéseket meghaladó mértékben, a piaci trendeknek megfelelően átlagosan csaknem 10%-kal emelkedik. A béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet az adott vállalat eredménye is befolyásol és természetesen függ az egyéni teljesítménytől is.” – írja publikált nyilatkozatában a Bosch csoport.

Kozma Zsolt, a szakszervezeti bizottság tagja minderre úgy leagált; nem riadnak meg a sztrájk folytatásától sem. – Ha a jelenlegi mozgalom nem jár sikerrel, akkor több órás, akár napokig tartó sztrájkkal tiltakozunk – hangsúlyozta.

A vállalat hivatalos álláspontja szerint, erre az időszakra a hatvani gyár 4700 munkavállalójából körülbelül 800 fő csatlakozott a munkabeszüntetéshez, tehát a dolgozók majdnem 20 százaléka. – Tizenegy órától a termelés újra teljes kapacitással folytatódott – tájékoztatott Ficzere Ferenc, a Bosch csoport kommunikációs igazgatója.

 

Fotó: google.com