A vasúti híd környezetében lévő tér évek óta szépíti a várost. Azon részét, amely városi ünnepségek, koszorúzások helyszínéül szokott szolgálni, most elnevezték. Testületi ülés keretében határoztak róla, hogy a Sztehlo Gábor tér nevet kapja. – Az evangélikus egyházközösség kezdeményezte, hogy nevezzünk el Sztehlo Gáborról egy közterületet, hiszen több ezer emberéletet mentett meg, és ő építette a hatvani templomot is. Úgy gondoltuk, hogy róla valóban érdemes megemlékeznünk Hatvanban ilyen formában is – mondta Horváth Richárd polgármester.

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész a német megszállás után gyermekotthonokban, pincékben bújtatta a menekülteket. A II. nagy világégés áldozataként mintegy kétezer ember, közülük ezerhatszáz árva gyermek életét mentette meg azzal, hogy 1945-ben – Gaudiopolis néven – árva gyermekeket befogadó létesítményt alapított. Sztehlo Gábor a hatvani evangélikus gyülekezet első lelkésze volt, aki a jelenlegi hatvani evangélikus templomot 1935-ben megépíttette. – Sztehlo mindig kereste, hogy mit tehet, kutatta a megoldásokat. Számunkra is példa lehet ebben a nehéz időszakban. Nemcsak az evangélikusok, minden hatvani büszke lehet rá, hogy ha egy rövid ideig is, de itt munkálkodott a városban – mondta Kocsik Mónika evangélikus lelkész.

Az immár Sztehlo Gáborra keresztelt téren található az az emlékmű, amely a II.világháború és az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvani áldozatainak állít emléket.