A hazai folk-rock megalkotói április másodikán Hatvanban adnak ingyenes koncertet. A Kormorán újdonsága az volt, hogy ötvözte a népzenei elemeket a nemzetközi rockzene stílusjegyeivel. Az együttes az elmúlt évtizedekben több európai országban is koncertezett, de eljutott a tengeren túlra is, valamint külföldön is jelentek meg albumai.

Az együttest Koltay Gergely és Papadimitriu Grigorisz alapította 1976-ban. A kezdetekben akusztikus hangszereken (fuvola, töröksíp, gitár, hegedű, bőgő, köcsögdob) játszottak. Repertoárjuk énekelt versekből állt. Később a zenekar számos személyi változáson ment keresztül: összességében a 40 éves fennállása alatt több mint hatvan zenész, énekes fordult meg az együttesben.

Több filmhez is készítettek betétdalt, így hozzájuk tartozik a Kell még egy szó, a Ki szívét osztja szét és a Fehérlófia, Isten szülötte című dal is.

Az együttest kitüntették a Magyar Örökség díjjal és a Magyar Szabadságért díjjal. Koltay Gergely megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, valamint munkásságáért a Magyar Vitézi Rend Nemzetvédelmi Keresztjének Arany Polgári fokozatát.