Komoly döntések előtt állnak a most végzős középiskolások, ugyanis legkésőbb szombat éjfélig kell meghatározniuk, hogy hol szeretnének továbbtanulni és mit kezdenek az elkövetkezendő éveikkel. A továbbtanulni vágyók az E- felvételi felületen 2020. február 15-ig adhatják le a felvételi jelentkezésüket az egyetemekre, főiskolákra, a hiányzó dokumentumokat pedig július 9-ig kell pótolniuk. A szabályok és tudnivalók a Felvételi tájékoztatóban tanulmányozhatók.

A Széchenyi István Római Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium végzős diákjai már hónapok óta tudatosan készülnek erre az időszakra, a legtöbben pontosan tudják, hogyan folytatják útjukat. – Én úgy döntöttem, hogy maradok ötödéven az iskolában és megszerzem a számviteli ügyintéző oklevelet. Ezután szeretnék gazdasági egyetemen továbbtanulni, ehhez már nyelvvizsgát is szereztem, hogy több pontjaim legyenek a felvételi eljárásban – részletezte Kalmár Jenni.

A felvételizők többsége az intézményi presztízst jelöli meg legfontosabb szempontként, a második helyen a lakóhelyhez való közelség áll. – Mivel én Pest megyében élek, ezért budapesti intézményeket jelöltem meg. Jelentkeztem a Károli Gáspár Református Egyetemre és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre is, mindkét helyen a kereskedelem és marketing valamint a a turizmus – vendéglátás szakok érdekelnek – közölte Danyi Anna.

Többen azonban azt tartják elsődleges szempontnak, hogy olyan végzettséggel és használható tudással kerüljenek ki az iskolapadból, amivel gyorsan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. – Én is maradok ötödéven és megszerzem a rendszergazda OKJ oklevelet. Ezzel már remélhetőleg akár el is helyezkedhetek valahol és tapasztalatot szerezhetek a gyakorlatban is. A továbbtanuláson még gondolkodom, lehet, hogy a felsőoktatásban folytatom az utam, majd meglátom – árulta el terveit Tóth Áron.

A továbbtanulási jelentkezéseket február 20-ig kell hitelesíteni Ügyfélkapuval vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott, aláírt és az Oktatási Hivatal címére postán elküldött hitelesítő adatlappal.

A ponthatárokat várhatóan július 23-án hirdetik ki.

Kezdőkép: Albert Péter – archiv