Az elmúlt néhány hónapban többször is nemtelen támadásokkal illette a Hatvanonline, legutóbb még a határon túlra is elutaztak, hogy Önt egy testvértelepülési programon faggassák.  Mit gondol, mi áll a lejárató médiaakciók hátterében?

Augusztusban nyílt levélben jelentettem be, hogy támogatom a jelenlegi városvezetés munkáját és Horváth Richárd polgármestert. Ettől az időponttól számítok támadásokra. Engem is meglepett, hogy a nemzeti ügyeket is félresöpri a Hatvanonline, csak azért, hogy rosszindulatú szenzációt találjanak a határon túli kapcsolatokban is. Már a beregszászi ablakokról szóló tudósításuk is túlment a lokális érdeksérelmeken, hiszen még kárpátaljai testvérvárosunkban is értetlenül fogadták a Hatvanonline okfejtését. A hatvaniak ajándékát egy orosz portálról származó, korhadt ablakot ábrázoló képpel illusztrálták. Már itt is tetten érhető volt, hogy akár egy jótékony felajánlás kapcsán is képesek félrevezetni a közvéleményt. Az viszont mindenen túltett, amit a felvidéki értékek felkutatása során végzett munkám miatt a Hatvanonline elkövetett ellenem.

Miért utazott a hatvani delegáció Jánokra?

A Földművelésügyi Minisztérium a nemzeti értékek gyűjtésére és megőrzésére írt ki pályázatot, amelyen Hatvan is nyert. Mi Kelet-Szlovákiából választottunk partnereket, hiszen ezen a területen sok Hatvanhoz kötődő érték van. A program során összegyűjtött anyagokat nagy sikerrel be is mutattuk augusztusban a Hatvany Lajos Múzeumban. Ezt követően az érintett településeken egy vándorkiállítás keretében számoltunk be a közös értékeink őrzése és felkutatása során végzett munkánkról. Ennek a sorozatnak volt a része a Hatvanonline által megtámadott jánoki program is.

Itt milyen programon vettek részt?

Jánokon megkoszorúztuk Papp-Váry Elemérné magyar költőnő, a Hitvallás alkotójának emlékművét, amely már zarándokhely. Egy nagyon értékes műsorral vártak minket a helyiek, egy ötvenfős csoporttal tettünk eleget a szlovákiai falu meghívásának.

Itt faggatta Önt a Hatvanonline…

A Hatvanonline két riportere egyébként megelőzött bennünket, már berendezkedtek a helyi kultúrteremben, mire mi odaértünk.  Megtévesztették a jánokiakat, akik azt hitték, hogy a hivatalos hatvani delegációhoz tartoznak. Szeretettel fogadták őket, a két riporter pedig ezzel élt vissza. Szemmel láthatóan kihasználták a falu vendégszeretetét, ha úgy tetszik, dőzsöltek a programon. Később pedig, mikor a jánokiak levélben kérték tőlük a felvételeket, hogy minél több emlékük legyen az eseményről, ezt megtagadták. Mondván, hogy nem kultúrprogramra jöttek, hanem oknyomozásra Hatvan ellen. A hívatlan vendégeknek fogalmuk sem volt a jánoki értékekről, és őszintén szólva nem is foglalkoztak a témával. Helyette engem a családomról és a Hatvany Lajos Múzeum igazgatójáról faggattak. Nem érdekelte őket a Kárpát-medencei értékeket őrző kormányzati szándék és a Földművelésügyi Minisztérium pályázati kiírása sem. Később csak egy engem támadó videót és cikket láthattunk tőlük, amely természetesen nem a helyiek vendégszeretetét vagy a két település kapcsolatát méltatta.

Ezek után is reagál majd az utóbbi egy évben Hatvant többször is nyíltan támadó portál kérdéseire?    

Természetesen. Fontos, hogy a sajtó kérdezzen. De az is legalább ennyire fontos, hogy korrektül tájékoztassanak, ne pedig félrevezessék a hatvaniakat szenzáció mögé bújtatott hazugságokkal. Az emberiesség, a kultúra, a helyi érdekek és értékek – mi ezekben hiszünk mindenekfelett. A leglehetetlenebb helyzetekben is a teljes körű tájékoztatásra törekszünk, azt gondolom, ez egy természetes elvárás minden féllel szemben. Ezt kellene szem előtt tartaniuk a Hatvanonline munkatársainak is. Nemes kihívás, aminek természetesen a jutalma is megvan, hiszen csak így érdemelhetik ki a hatvaniak érdeklődését és elfogadását. De ehhez előbb emberileg és szakmailag is meg kell erősödniük. Láthatóan egyelőre nem hozzák azt a szintet, amivel érdemesek lehetnének a hatvaniak bizalmára. Az elmúlt másfél évben teljes hátraarcot mutat az oldal Hatvannal és gyakran a kormányzati szándékkal szemben.

Hogyan értékeli a Hatvan és a Felvidék közös értékeit őrző és felkutató program eredményeit?    

A pályázat elérte a célját. A programban résztvevő települések között nagyon szoros kapcsolat alakult ki, ennek köszönhető, hogy tovább folytatjuk ezekkel a vándorkiállításokkal a felvidéki és a hatvani értékek bemutatását. Hatvan népszerűsítése minden területen jól sikerült. Jó érzés volt találkozni a losonci vendégszeretettel, vagy Jánokon látni, hogy egy kis falu teljes lakossága megmozdult azért, hogy méltóan helytálljanak. Külön öröm, hogy Alsókörtvélyes (túlnyomórészt szlovákok lakta település) polgármestere arról számolt be, hogy ma már mind az 1600 ember a faluban tudja, hogy hol van Hatvan és milyen vendégszeretőek a hatvani emberek. Ennek köszönhetően új alapokra tudtuk helyezni a két nemzet közötti kapcsolatokat is. Hatvan hírnevét és kapcsolatrendszerét is erősítettük a program során. Bízom benne, hogy hosszútávon is látjuk majd ennek a pályázatnak az eredményeit. Én továbbra is a helyi és nemzetközi kulturális értékek megőrzésért dolgozom a hatvani közösség javára.