Családi hétvége zárásaként a sportcsarnokba várták az érdeklődőket, Szente Vajk: Legénybúcsú című vígjátékára. – Ezt a színdarabot mi már szerettük volna megnézni Budapesten, csak nem kaptunk rá jegyet. Ezért nagyon örülünk, hogy erre most, itt helyben nyílt lehetőségünk – fogalmazott Rozik Lajosné . Szabó Lászlónét a parádés szereposztás vonzotta a leginkább. Azt is elmondta, hogy kik a kedvenc színészei. – Csonka Andrást is nagyon szeretem, a Szerednyey Bélát is, és a teljes szereposztás nagyon izgalmas – mondta.

A Legénybúcsú című vígjátékot Szente Vajk írta, rendezte, és játszik is benne. Csonka András Mr. Watt szerepét játssza a darabban.  – Az a jó a Vajk írásaiban, hogy ott nincsenek véletlenek. Tehát, nem a próbák alatt alakul ki a koncepció. Már előre ki van számítva minden centire. A hatások, és az események sora már mind megvan. Azt szeretem, hogy határozottan tudja, hogy mit akar, és az át tudja adni a színészeknek – részletezte.

Nagy Sándor, Simon szerepét kelti életre a vígjátékban. A színész azt mondta, azért is különleges számára a darab, mert Szente Vajk kifejezetten a színészek számára írta meg a szerepeket. – Nagyon áldásos egy olyan helyzet, amikor az író rád írja a szerepet. Miközben írja, hallja is, hogy te ezt, hogyan fogod mondani. Ez ebben a darabban minden szerepnél így volt – fogalmazott.

Játszani egy darabban és közben rendezni azt, igen komoly és összetett feladatot jelent.  – Könnyebbség volt, hogy ezzel a csapattal nagyon sokat dolgozunk együtt. Nagyon értjük egymást. Az is segítette a munkát, hogy ez egy egyhelyszínes darab, ami egy szállodai szobában játszódik. Azonban a próbák vége felé nem ülhetek máshol, csak a nézőtéren, mert dirigálni kell a díszletváltozásokat. A fény és a zenét is rendezni kell. Ilyenek ebben az esetben nem voltak. Azt pedig, hogy a színészek esztétikailag jó helyen állnak a színpadon, azt belülről is látom. A próbaidőszak elején viszont kértem külső segítséget egy kollégától, aki segített a külső látásmódban – részletezte.  Szente Vajk azt is elárulta, hogy jelenleg többedmagával egy musical írásán dolgozik. A mű címe Trón lesz, és Hunyadi Mátyásról szól majd.

A Legénybúcsú című előadásra sokan kíváncsiak voltak. A sportcsarnok széksorai szinte teljesen megteltek. A vígjátékban elhangzó poénok jó hangulatot teremtettek. A színdarab végén, a közönség vastapssal jutalmazta a színészek alakítását.   

Fotó: Albert Péter