Helyi alkotók munkáival telt meg a Hatvani Galéria mindkét emelete, ugyanis kiállítás nyílt Buzás Kata pirográfiai műveiből, valamint Kocsik Mónika festményeiből.

A két alkotó nem először mutatja meg munkáit a nagyközönségnek, ezúttal azonban egy közös tárlattal szólítják meg a műkedvelőket. A programon Horváth Richárd polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: Hatvant egy polgáriasodott városnak látja, ahol a kultúrának kiemelkedő szerepe van az emberek életében, a helyi művészek pedig mindannyian kiemelkedő értéket képviselnek. – Nagyon fontos az, hogy a helyi alkotók teret és lehetőséget kapjanak a bemutatkozásra. Őszintén csodálom azt, amikor valaki a benne rejlő gondolatokat úgy tudja megjeleníteni, hogy azok többet jelentenek mint az egyszerű szavak. Az alkotások gondolatokat, érzelmeket ébresztenek a szemlélőben, ihletet és inspirációt adnak – mondta a városvezető.

A kiállítást Mátyássy Gábor nyitotta meg, beszédében részletesen bemutatta az alkotókat és az egyes műveket is alaposan részletezte. Kocsik Mónika gyerekkora óta fest, rajzol, felnőttként sem hanyagolta el a tehetségét. Az evangélikus lelkész azt vallja: Istentől mindannyian kapunk ajándékokat, képességeket és lehetőségeket. Akkor élünk helyesen, ha ezeket kiaknázzuk és megbecsüljük. Ez azonban nem lehet öncélú, hiszen minden csak akkor nyeri el értelmét, ha szolgálunk vele, vagyis egymás javára, építésére használjuk. Úgy érzi, tőle is ezt várja el Isten, az alkotásaival is örömet szeretne okozni. – Szeretném megmutatni az embereknek, hogy mennyire színes és szép a körülöttünk lévő világ. A festményeim gyakran egyházi jellegű témát dolgoznak fel. Ilyenkor nemcsak a színek, hanem a mű mondanivalója is megérintheti az emberek szívét – mondta Kocsik Mónika. Az evangélikus lelkészt leginkább a természet szépsége, a vízpartok, valamint az egyházi témák ihletik meg, de folyamatosan nyitott szemmel jár a világban és keresi az újabb és újabb inspirációkat.

A kiállítás másik fő alkotója, Buzás Kata, akinek munkáival a galéria egy egész terme megtelt. A falakon lévő pirográfiai művek elképesztő aprólékosságról és türelemről árulkodnak, egy-egy munka akár 40 órán keresztül is készülhet. A fiatal hatvani művész 2005-ben kezdett el pirográfiával foglalkozni, akkoriban a természet, valamint a fantasy világa ihlette meg. Később aztán komolyabb témákat is kidolgozott és különböző portrékat is megalkotott. A pirográfia, avagy faégetés olyan művészeti ág, amikor az alkotó szabad kézzel a fára vagy más anyagra égetéssel viszi fel a mintát, ábrát. Az alkotó tulajdonképpen tűzzel fest a fára, különböző árnyalatokat és hatásokat idéz meg az anyagon.

A kiállításon Körmendi László hatvani költő versei is elhangzottak, melyeket Makai Beatrix s maga a költő adott elő.

Fotó: Albert Péter