Jelenleg is nagyon sok kutya él láncra kötve. Ez azonban a januári változás miatt már törvénybeütköző. Az év első napjától ugyanis szigorodnak az állattartási szabályok: tilos lesz a kutyákat tartósan láncon tartani. Ezentúl csak megfelelő méretű kennelben vagy az udvaron, szabadon engedve lehetnek az ebek. Egy korábbi törvényben már szabályozták a lánc hosszát, ám most teljesen megtiltják annak használatát. Ez pedig a gazdákra nézve további kötelezettséget is jelent. Komendáné Nagy Márta felhívta a figyelmet, hogy szintén jogszabály mondja ki: az ebet úgy kell tartani, hogy közterületre ne juthasson ki, mások testi épségét ne veszélyeztethesse. Ugyanakkor az ingatlanon belüli tartásnak is lehetnek olyan szabálytalanságai, ami következtében a négylábú átmegy a szomszédba, mert nem megfelelő a kerítés – emelte ki a Hatósági Iroda vezetője.

Rudas Aranka, a Kutyaszív Alapítvány elnöke hangsúlyozta: a kutyákat már régóta nem haszonállatnak kezeljük, így nem is szabad megkötnünk őket. Szerinte a láncon tartás nem csak fizikai, hanem lelki nyomort is okozhat az ebek számára. – A kutya egy szeretni, érezni képes élőlény. Ha láncra verjük, akkor kiölünk belőle minden olyan tulajdonságot, ami miatt megszerettük. Emellett testi fájdalmat is okozunk neki ezzel, mivel esőben, hóban, sárban is kénytelen így élni – fogalmazott Rudas Aranka.

A hatóság és az állatvédők felhívták a figyelmet arra, hogy senki se engedje ki az utcára vagy altassa el azért a kutyáját, mert nem tudja tovább láncon tartani. Az állat életminőségére vonatkozó előírások be nem tartása esetén az állattartó büntethető, ezért kérik a gazdákat, mielőbb készüljenek fel a változásokra.