Januártól jelentősen szigorodott az állatvédelmi szabályozás, elfogadták az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását. A jövőben szigorúbban lehet fellépni többek között a különös visszaesőkkel, a haszonszerzési céllal működtetett szaporítótelepekkel, illetve azokkal szemben, akiket korábban már az állatok tartásával összefüggő tevékenységtől eltiltottak.

Rudas Aranka, a Kutyaszív Állatmentő Alapítvány elnöke kiemelte a módosítások a teljes lakosságot, az önkormányzatokat és állatvédelmi hatóságokat és az ebrendészeti telepeket is érinti. – A gyepmesteri telepek működését illetően is több szigorítás jelent meg. A szabályozás célja a közegészségügyi, állategészségügyi és állatvédelmi szempontból is megfelelő és korszerű környezet létrehozása, amelyek révén növekszik az ebrendészeti telepek szakmai színvonala – részletezte Rudas Aranka, a Kutyaszív Állatmentő Alapítvány elnöke.

Hozzátette: a gyepmesteri telepeknek minden esetben törekedniük kell az eredeti gazda megtalálására. A rendelet meghatározza az egészséges állatok minimális tartási idejét is, ami 14 napról 45 napra emelkedik, illetve az állatokról részletes nyilvántartást kell vezetni.

A törvény módosítása során magasabb büntetési tételt hoztak létre, így egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki a méreg alkalmazásával vagy az élet kioltására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozó, illetve a különös visszaesőként történő állatkínzás elkövetéskor.