Kevesebb étkezési búza termett az idén, emellett emelkedik a liszt ára, így pedig a kenyérért is többet kell majd fizetni szeptembertől. A búza országos termésátlaga 5,2 tonna volt hektáronként, így a 958 ezer hektáros területről mintegy 5 millió tonna termést takarítottak be.

Simon Attila mezőgazdasági szakértő elmondta: a vetésterület kevesebb volt az elmúlt évinél, az áprilisi hőség pedig kedvezőtlenül hatott a búzára, ami abban is meglátszik, hogy a kalászok és a szalmák rövidebbek lettek. – A korai fajtáknál a minőség nem romlott, a kalászokban lévő kevesebb mennyiség használható lesz. A közép- és késő érésű fajtáknál előfordultak gombabetegségek, ezek minősége gyengébb a megszokottnál, így jelentős kereslet alakult ki a jó minőségű gabonára – részletezte Simon Attila.

A takarmánygabona ára is emelkedik, s így az állattenyésztés szereplői nem tudják másként kezelni a helyzetet, kénytelenek lesznek magasabb átadási árért értékesíteni a jószágokat. Ez végiggördül a termékláncon és így magasabb hús árakkal találkozhatunk az üzletekben is. A szakemberek azonban azt mondják:  az üzletekben nem valószínű, hogy az árak elszabadulnak, mert óriási a verseny az üzletláncok között.

Kezdőkép: google.com