Szenior örömtáncosok töltötték meg a hatvani Kossuth teret, hogy közösen ünnepeljék a tánc világnapját. A szépkorúak bemelegítéssel kezdték a programot, hogy felkészítsék magukat a mozgásra. Az eseményen több mint negyvenen gyűltek össze, Bagról, Herédről, Palotásról és Vanyarcról is érkeztek örömtáncosok, hogy felhívják a szépkorúak figyelmét a rendszeres testmozgás fontosságára. – Ez nagyon jó kis mozgás, jó az agynak is, hiszen koncentrálnunk kell, egyes kutatások szerint ez a demencia megelőzéséhez is hozzájárul – mondta Visnyeiné Márti örömtáncos.

A szenior örömtánc nem tanfolyam, vagy társastánc, ezt elsősorban az idősebb korosztálynak fejlesztették ki, a koreográfiák ugyanis nem tartalmaznak bonyolult mozgásokat, akrobatikus elemeket. Zsitvay Katalin, szenior örömtánc oktató azt mondta: ez nemcsak azért kedvelt mozgásforma, mert a zene és a tánc jó hatással vannak az idősödő szervezetre, hanem azért is, mert a szépkorúak új ismerősöket, barátokat szerezhetnek közben.

„Mi, örömtáncosok, akik már több éve heti rendszerességgel táncolunk, a saját bőrünkön tapasztaljuk a jótékony hatásokat, úgyhogy ezért is szeretnénk, ha mindenkihez eljutna, mindenki beépítené a mindennapjaiba. A tánc egy olyan tevékenység, ahol az ember a saját testét használja eszközként, hogy kifejezze az érzelmeit, gondolatait, ezért fontos, hogy mindenki táncoljon, amennyit csak lehet!” – hangsúlyozta az oktató.

Zsitvay Katalin elmondta: Magyarországon már több száz helyszínen működik a szenior örömtánc, és nagyjából 300 képzett oktató segíti a szépkorúakat. Hatvanban minden kedden és szerdán délután tartanak ingyenes foglalkozásokat a Grassalkovich Művelődési Házban.

Fotó: Albert Péter