Már hagyomány, hogy az Országos Tűzmegelőzési Bizottság szén-monoxid-érzékelőket adományoz a megyénkben. A testület jóvoltából, a területi bizottságok kapcsolatba lépnek rászoruló családokkal, és kézzelfogható, konkrét segítséget, azaz szén-monoxid-érzékelőket adnak át nekik. Hatvanban Baranyi Attiláné kapta meg a biztonsági berendezést. A készülékek átadásának célja, hogy a katasztrófavédelem felhívja a figyelmet a biztonságos fűtésre, a tűzvédelmi szabályok betartására, és arra ösztönözze a lakosságot, hogy minél többen helyezzenek el otthonukban szén-monoxid-vészjelzőt, melyek akár életeket is menthetnek.

A készülékek nagyon jól működnek, ugyanis idén 41 alkalommal vonultak a megyei tűzoltók szén-monoxid riasztáshoz, a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy ahol használtak érzékelőt, ott nem történt mérgezés. A lakóknak volt elég idejük, hogy elhagyják az épületet – részletezte Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

A biztonsági eszköz beszerelése mellett, érdemes évente egyszer szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket, hiszen ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásukból lakástűz, vagy szén-monoxid-mérgezés lehet. A katasztrófavédelem szóvivője felhívja rá a figyelmet, hogy célszerű minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé egy szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem oldalán. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzék el és mindenki ügyeljen arra, hogy ezeknek is van szavatossági idejük.

Fotó: Albert Péter