A Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként működő Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, Közép-Európa egyetlen olyan intézménye, ahol a fenntartható és etikus vadászat elveit interaktív formában láthatja a közönség – áll a múzeum weboldalán. A vadászati kiállítás anyagát nemrég újrarendezték. Széchenyi Zsigmond második feleségének, a tavaly elhunyt Hertelendy Margit hagyatékából emlékszobát rendeztek be a múzeum munkatársai – tudtuk meg Birck Esztertől, Margit néni lányától. – Minden személyes holmit, fényképeket, trófeákat, bútorokat ide helyeztünk a múzeumba. Úgyhogy, ez most már nemcsak egy vadászati tárlat, hanem Széchenyi Zsigmond emlékszobáját is bemutató kiállítás – mondta.

Széchenyi Zsigmond a vadászíróság leghitelesebb képviselője, aki önálló műfajt teremtett a vadászirodalomban – erre már a miniszterelnök-helyettes hívta fel a figyelmet a kiállítás ünnepi megnyitóján. Semjén Zsolt választ adott arra is, hogy őrizhette meg objektív látásmódját Széchenyi Zsigmond. – Tudatosan, legalábbis azt gondolom, hogy tudatosan, de ösztönösen biztosan, az ő szuverenitásából következően, egyfajta távolságot tartott a napi politika világától. Ezért az a kortörténet, amit ad, azon nincs rajta az aktuális máz, amit a mindenkori politika rámázol a kor történetére  részletezte.  

 A Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum újrarendezett, állandó kiállítása megtekinthető a Hatvani Grassalkovich-kastély épületében, az intézmény weboldalán megtalálható időpontokban.

Fotó: Albert Péter