A tematika ötletét a könyvtárban látható fotókiállítás adta, mely Ocsovai Zoltán fotográfus tárlata, Természetesen a természetről címmel. A könyvtáros kollégák az egyes napokon az erdő szintjein élő növényekről és állatokról beszélgettek a gyerekekkel, illetve különböző technikákkal dísztárgyakat, használati tárgyakat barkácsoltak.

A talajszinten élő állatokról könyvekből informálódtak, képeket nézegettek a táborozók, majd hernyót kreáltak dekorgumiból és fagolyóból. Az avarszinttel a kondipark melletti Zagyva-ligetben ismerkedtek a nebulók, a könyvtárba visszatérve levegőre száradó gyurmát díszítettek különféle magvakkal, termésekkel. Az alaptevékenységek mindig kiegészültek, leginkább a fiúk számára izgalmas repülő tárgyak (ejtőernyő, repülőgép, korong) készítésével, amit aztán ki is próbálhattak. Szerdán maga a tárlat képeinek fotósa, Zoli bácsi mesélt a gyerekeknek a fényképek készítésének körülményeiről, praktikákról, trükkökről és a legkülönlegesebb élőlényekről, melyeket megörökített a képeken. Fagyizás és a Kapucinus sétány cserjéinek megtekintése után madarakat díszítettek a táborlakók, fonalak és flitterek segítségével. A lombkoronaszintet, az ott lévő élőlényekkel a Grassalkovich kastély kertjében tekintették meg a csemeték, majd fából készült tolltartót díszítettek, festettek. A zárónapon összefoglalták az eddig hallottakat, megalkották saját fájukat, mely a TRÉFA nevet kapta és befejezték a könyvtári erdősarok kialakítását. Az utolsó kézműves foglalkozáson szárított virágból ragasztottak faliképet az ügyes kezecskék.

Az egy hét alatt nagy segítséget nyújtottak az 50 órájukat töltő középiskolások is, akiknek itt köszönjük meg, hogy közreműködtek a tábor lebonyolításában.

Reméljük sok hasznos információval, élménnyel, szép barátsággal gazdagodtak a gyermekek és szívesen térnek majd vissza hozzánk, a könyvtárba olvasni is.

Cikket írta: Vitayné Kepes Gabriella, Ady Endre Könyvtár